5 důležitých věcí, podle kterých vybírat oblečení pro miminko

Představ si, že do rodiny přibylo roztomilé miminko. Častou reakcí rodičů je obléknout svou holčičku nebo chlapečka do trendy oblečení, které doplní všechnu tu roztomilost. Jsou však chvíle, kdy toto roztomilé oblečení může způsobit nemalý problém a u některých dětí se začnou objevovat vyrážky a jiná podráždění. Děti, zejména novorozenci, mají velmi citlivou pokožku.

Na co je tedy důležité myslet při výběru dětského oblečení? Podle čeho vybírat oblečení pro novorozené miminko? 

1. MATERIÁL

Pro začátek pro svoje miminko vždy vybírej oděvy vyrobené z přírodních a organických materiálů. Pokud jde o textilie, nejudržitelnější a k životnímu prostředí nejšetrnější látky jsou obvykle organické konopí a bavlna, vlna, hedvábí nebo len.

Může se totiž stát, že když zakoupíte opravdu krásný kousek za super cenu, je prošpikovaný používáním chemikálií. Konvenční móda v dnešní době bohužel spoléhá na velké množství toxických látek v celém svém dodavatelském řetězci. Od pesticidů a insekticidů používaných při pěstování látek, jako je bavlna, až po petrochemické látky a další škodlivé přísady používané u syntetických látek.

Je velmi důležité nezapomenout vyprat všechny kusy oblečení, které si přineseš domů, než je oblékneš na sebe nebo na své dítě.

Vyhni se jasným barvám, protože mohou obsahovat fluorescenční činidla. Nekupuj dětské oblečení vyrobené z materiálů jako je nylon a polyester, protože může způsobit podrážení pokožky a nepohodu, protože není schopné absorbovat vlhkost a regulovat tělesnou teplotu miminka.

2. BEZPEČNOST

Při nákupu kojeneckého oblečení je bezpečnost zásadní. Nekupuj žádné dětské oblečení s ozdobami, jako jsou mašle, knoflíky a háčky, protože mohou způsobit udušení. Pokud musí oblečení obsahovat ozdoby, měly by být pevně připevněny. Vyvaruj se také výběru oblečení se stahovacími šňůrkami, protože představují nebezpečí uškrcení.

3. VELIKOST

Ujisti se, že kupuješ oblečení, které dítěti sedí. Vhodná velikost je nejen pohodlná, ale také umožňuje miminku snadný pohyb. Miminka rostou neuvěřitelně rychle. Většina oblečení má standardní míry, které tě navedou. Pokud se nemůžeš rozhodnout pro velikost, doporučujeme vždy koupit větší velikost. Mysli také na to, aby se dětské oblečení snadno oblékalo a svlékalo. Mezi přebalováním, krmením a říháním je potřeba najít pohodlný kousek oblečení pro tebe i miminko. Vybírej oblečení s patentkami a/nebo zipy na rozdíl od knoflíků. Opět je důvodem praktičnost. 

4. FUNKČNOST

Při nákupu kojeneckého oblečení musíš zvážit jeho funkčnost. Pro novorozence, který většinu dne tráví spánkem, rozhodně vyber něco pohodlného, ​​jako je overal, košilka, capáčky nebo spací pytel.  Odolej nutkání kupovat rozkošné námořnické oblečky, pokud by dítěti více prospělo body. Stejně tak neutrácejte příliš mnoho za oblečení, které dítě bude nosit jen stěží, jako je módní oblečení na oslavy. U novorozenců omez počet oblečení novorozenecké velikosti, protože jak jsme již zmínili, miminka rychle rostou.

5. CENA

Při nákupu dětského oblečení není vhodné vždy chtít maximálně ušetřit. Nikdy neslevuj z kvality na úkor ceny. Hovořili jsme o tom, jak rychle miminka rostou a jak citlivá může být jejich pokožka, nákup kvalitního a dobře navrženého oblečení ti dá klid na duši. Vyber kvalitu před kvantitou.

Ročně se vyhodí miliony kousků oblečení a mnoho z nich je absolutně nenošené. Je to významný faktor, který přispívá k plýtvání našimi přírodními zdroji. Jednoduše plánuj dopředu, vybírejte promyšleně a maximálně využijte dětské oblečení, které se vám tolik líbí. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.