Pokud jde o dětské oblečení, věk moc neznamená

Znáš to určitě také. Ty věčné otázky, jakou nejlepší velikost pro miminko pořídit, nebo jak miminko vlastně rychle roste? Pojďme si na to odpovědět. 

Jakou velikost koupit pro novorozené miminko?

Nikdy nevíš, jak velké dítě bude, když se narodí. Pokud se miminko narodí nedonošené nebo to budou dvojčátka, musíš pořídit oblečení v malé velikosti, které není všude k dispozici. Na Bergam ti chceme nákup zboží ulehčit, proto u nás najdeš zboží už od velikosti 48 z toho nejměkčího materiálu.

Přečti si tady více o tom, jaký materiál dětského oblečení zvolit pro předčasně narozené děti. 

A co pro miminka, která jsou tak akorát? Velikost 50/56 nebo 56 je velikost, kterou doporučujeme pro všechny novorozence. Oblečení skandinávských značek, které nabízíme, je dostatečně prostorné, proto se nemusíš obávavat toho, že by miminku nevyhovovalo.

Jakmile bude miminko na světě, nakupuj oblečené podle výšky dítěte, ne podle věku. Pokud jde o dětské oblečení, věk moc neznamená – každá značka vyrábí velikost oblečení různě podle svých měřítek. Výška je lepším měřítkem a na mnoha dětských oděvech je uvedena spolu s věkem.

Jak rychle miminko vlastně roste?

Čerstvě narozené dítě ztratí do tří dnů obvykle okolo 7 % své porodní váhy, ale nemusíš se děsit. Je to normální.

  • V prvním třech měsících vyroste dítě o 3 až 4 cm za měsíc a přibírá okolo 700 g.
  • Mezi druhým a šestým měsícem se růst zpomaluje, miminko roste o 2 cm za měsíc a přibírá okolo 500 až 600 g.
  • Mezi šestým a devátým měsícem dítě povyroste o asi 1 cm za měsíc a nabere 400 až 500 g.
  • Mezi devátým měsícem a jedním rokem pak roste stále po 1 cm a nabírá 300 až 400 g měsíčně.

Pokud nebude tvoje miminko růst přesně podle tabulek, netrap se tím. Každý z nás je originál. Zajímá tě toto téma více? Přečti si náš článek Jak vybrat miminku správnou velikost oblečení.  

A pokud tě zajímá, co vše zařídit před porodem, co s sebou do porodnice, nebo co před porodem nepodceňovat, pak tu pro tebe máme pár mazaných tipů od mazané mámy, co ti určitě pomůžou. Odkaz zde.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.