Oblečení pro první měsíce tvého miminka

Jakmile bude miminko na světě, nakupuj oblečení podle výšky dítěte, ne podle věku. Pokud jde o dětské oblečení, věk moc neznamená – každá značka vyrábí velikost oblečení různě podle svých měřítek. Výška je lepším měřítkem a na mnoha dětských oděvech je uvedena spolu s věkem.

Oblečení, které doporučujeme pro první měsíce tvého miminka.

Body s dlouhým a krátkým rukávem

Na první dny jsou nejlepší body, které je možné celé rozepnout, a vyhneš se tak oblékání přes hlavu. Přece jen s oblékáním malých dětí, které ještě moc nedrží hlavičku je občas pěkný boj.

  • V naši nabídce najdeš celo-propínací body od značky Cosilana z jemného materiálu, který je kombinací merino vlna a hedvábí.
  • Jasnou volbou je také body z jemného bambusu od značky Geggamoja.

Pro miminka narozená na jaře a v letních měsících určitě nezapomeň na body s krátkým rukávem.

  • Body od značky Cosilana mají rozšiřitelná ramena, takže je snadno dostaneš i přes větší dětské hlavičky. Jsou velmi pohodlné a skvělé k celoročnímu použití.

Overal jako pyžamo

Během prvních dní po narození miminka se ti může stát, že miminko bude trávit celé dny v pyžamu. Zapínání na malé knoflíky je oříšek. Vyber si raději panentky. Co ale máme opravdu rádi, jsou pyžámka na zip, který je ještě praktičtější a rychlejší. Z vlastní zkušenosti doporučujeme pořídit pyžamo s dvoucestným zipem, díky kterému při výměně plenky nemusíš zapínat zip shora dolů a vystavovat tak hrudník miminka nižším teplotám.

Další věc, kterou rozhodně nepodceňuj u dětského pyžama, je jeho materiál – zvol pyžamo vyrobené z přírodních materiálů. Na umělé látky zapomeň, špatně regulují tělesnou teplotu a dětská pokožka na tento materiál může být extrémně citlivá.

Je těžké najít pyžamo, které by vyhovovalo všem těmto kritériím. Ale my jsme tak dlouho hledali, až jsme našli. Tady najdeš naše tipy na pyžama, která vyhovují většině (pokud ne všem) kritériím. Pojďme začít…

1) Bambusové pyžámko od značky Geggamoja. Toto pyžamo je skvělé na celoroční použití, snadno se udržují a má neuvěřitelně praktické oblékání. Dvoucestný zip ti usnadní neustálé oblékání. Na co je potřeba si dávat pozor, že tyto pyžámka mají tendenci být o něco větší. Proto určitě v tomto případě nekupuj větší velikost ,,do zásoby”.

2) Pro chladnější počasí je pro svou hřejivost úžasná merino vlna. Vlastnosti merino vlny jsou nenahraditelné. Za nás je skvělé pyžámko od značky Cosilana.

3) Skvělé je také pyžamo s nožičkami, kdy nebudeš muset bojovat s dětskými ponožkami. Pokud se k tomu přidají úžasné vlastnosti merino vlny, je z toho pohodlné oblečení na celodenní nošení pro tvé malé miminko. Mrkni třeba na toto.

4) Skvělou náhradou dětské pyžama pro malé děti je noční košilka. Najdeš ji na našich stránkách z bambusu nebo z jemňoučké merino vlny. U noční košilky odpadají zipy a knoflíky a nemusíš vracet nohy zpět do nohavic. Noční košilka se hodí hlavně pro malá miminka, protože takřka během celého dne dochází nonstop k výměně plenek.

Ponožky

Pokud tvoje miminko nebude v overalu s ťapkami nebo v dupačkách, rozhodně budeš potřebovat nejeden pár dětských ponožek. U nás vítězí na plné čáře merino vlna. Ptáš se proč? Ponožky z merino vlny můžeš dát svému miminku bez ohledu na to, co je za roční období. Ano, čteš správně, merino ponožky nejsou jenom zimní, využiješ je s dětmi i jindy. Na rozdíl od bavlny nebo většiny syntetických tkanin merino ponožky fungují jako skvělý regulátor teploty. Merino vlna odolává teplotám od -20 C° do +35 C°. To je důvod, proč překonává ostatní tkaniny včetně bavlny, běžné vlny a syntetických směsí.

Ponožky vyrobené z merino vlny se tedy postarají o to, že malé dětské nohy budou v teple během mrazivých dnů a zároveň se nebudou potit v parném létě. V zimě merino ponožky fungují jako izolant a udržují nohy v teple. V horkém létě má merino vlna schopnost odvádět vlhkost od pokožky pryč a udržuje tak citlivou dětskou nohu v suchu.

  • Pro opravdu malinké děti doporučujeme tyto měkoučké merino ponožky, které nikde netlačí, nestahují ale zároveň jsou tak dobře střižené, že nepadají a nepřetáčí se.
  • Ve chvílí, kdy se miminko začne zvedat (pravděpodobně kolem 6-12 měsíců), je dobré nechat nožky úplně volné nebo pořídit ponožky s protiskluzovými prvky. Na ty nedáme dopustit a doporučujeme třeba tyto od značky SAFA.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.