Jak obléct ty nejmenší? Oblečení pro miminko od hlavy až k patě

O tom, že každé miminko je úplně jiné, víme všichni. Jak ale miminko obléci tak, aby se nepotilo, aby mu nebylo naopak chladno, aby oblečení bylo tak akorát? V Bergam ti poradíme. Pojďme se na to podívat společně.

Punčocháče

Na punčocháče pro děti máme v Bergam vysoké nároky. V žádném případě by neměly sklouzávat ani škrábat a měly by poskytovat vašemu dítěti maximálníkomfort nošení.  Pohodlné punčocháče musí mít vysoký pas, nikde by se nesmí zařezávat a měly by zůstanou tam, kde mají být. Nabízíme punčocháče jednobarevné, s obrázkem, punčocháče pro kluky i holky, z merino vlny i bavlny.

Tvým dětem se snadno může stát, že během hry ztratí ponožky… Nebo možná budeš mít doma ponožkového nudistu, který dělá všechno pro to, aby ponožky sundal. Punčocháče zabrání nejedné ztracené ponožce. Díky jedinečnému složení z merino vlny se punčocháče hodí jako první vrstva od podzimu do jara.

A jestli chceš vědět víc o tom, jak oblékat miminko nebo batole na jaro do kočárku, tady pro tebe máme tři typy. 

Jakou vybrat velikost? Na Bergam najdeš převážně punčocháče od norské značky Safa, která mimo standardních velikostí nabízí také punčochové kalhoty z merino vlny pro děti ve velikosti 60, 70, 80 a 90. Tyto velikosti odpovídají výšce dítěte. Pokud se rozhoduješ mezi 2 velikostmi, doporučujeme vybrat tu větší. 

Jakmile miminko povyroste, přijde určitě otázka: Proč naše dítě ještě neleze? Tato otázka trápí mnoho maminek, ale neboj, každé dítě má svůj čas. Můžeš ho ale podpořit protiskluzovými punčocháči.

Proč? Dětem často v plazení nebo lezení brání kluzká a tvrdá podlaha, která je všude v našich bytech. Víš, že když dítě leze, zapojuje všechny důležité svaly? Správným lezením posiluje svaly na krku, mezi lopatkami, na zádech i na bříšku. Všechny tyto svaly tvé dítě následně potřebuje pro kvalitní vzpřímení v sedu i chůzi. Při lezení dochází ke křížovému pohybu, díky kterému se propojují hemisféry a zlepšuje se tak dětská rovnováha, orientace, koordinace i soustředění.

  • Proto na Bergam najdeš punčocháče s protiskluzovými prvky usnadňující lezení dětí na kluzké a tvrdé podlaze. Punčocháče mají zpevněnou část na koleni a kolem kotníků, aby punčochy dětem nepadaly a chránily tak dětské nožky od modřin.

Capáčky

Capáčky jsou skvělé pro miminko do kočárku, autosedačky i nosítka. Pokud sáhneš po capáčkách z merino vlny, určitě tě potěší, že neprofouknou, jsou hřejivé, částečně také izolují vlhkost. Vybírej takové capáčky s nápletem, který je v případě potřeby ohrneš.  

  • V naší nabídce najdeš capáčky z merino vlny od značky Cosilana, které navíc ve velikost 62/68 a 74/80 jsou na spodní straně opatřeny protiskluzovými prvky, aby byly první krůčky na kluzkém povrchu vašich nejmenších bezpečné.
  • Pokud se venku ochladí a bude vlhko, pořiď dětem capáčky z odolného nepromokavého materiálu. Ať už si vybereš kteroukoliv z našich značek capáčků, nesáhneš vedle.

Zavinovačka nebo spacák

Zavinovačka může miminku pomoci při přechodu z lůna na svět. Z naší zkušenosti to byla úžasná pomoc zejména v prvních třech měsících.

Některá miminka se prostě nerada nechávají zavinovat. Ve 3-6 měsících se dítě pravděpodobně začne převalovat na všechny strany, zavinutí nebude už to pravé. Kvůli syndromu náhlého úmrtí kojenců by malá miminka neměla mít tradiční přikrývky a deky, protože ty představují potencionální riziko udušení.

Pokud je tvoje děťátko jako malá žížala, která se dokáže se vymotat ze zavinovaček, spací pytel pro miminko bude praktičtější. Je také jednodušší pro výměnu plenek. Při výměně plenky nemusíš rozepínat celé zavinovačky, ale stačí rozepnout spodní část a odepnout.

  • Na Bergam najdeš spací pytel z merino vlny, který díky svému materiálu dokáže regulovat tělesnou teplotu miminka – takže může hřát, když je chladno, a chladit, když je horko. Má univerzální velikost a poroste s dítětem.
  • Na stránkách Bergam najdeš také úžasné dětské spacáky se vzorem i bez a z toho nejjemnějšího bambusu.

Mysli na to, že spací pytel se nepodaří tvému miminku odkopat nebo přetáhnout přes hlavu. Přidej ho tedy na seznam věcí, které miminku pořídíš.

Čepička

Je známo, že nejvíce tepla uniká z těla hlavou a nohami. Proto svou pozornost teď zaměříme na zateplení dětské hlavy. Ve chvíli, kdy s miminem opustíš nemocnici, budeš během prvních měsíců chodit na návštěvy lékaře a další výlety a budeš chtít zakrýt hlavičku svého dítěte.

Čepičku využiješ s miminkem klidně celoročně, pokud bude vyrobená ze správného materiálu. Čepice chrání hlavičku dítěte před škodlivými slunečními paprsky při vyšších teplotách. V zimě zase udržuje hlavičku dítěte hezky v teple.

  • Pro citlivou dětskou pokožku speciálně doporučujeme měkké a pružné čepičky z merino vlny od značky Sweet Cheeks Merino ze 100% merino vlny.
  • Alternativou je měkoučká čepička od značky Geggamoja z bambusu, která přichází v široké škále vzorů.
  • Další možností jsou také čepičky, které mají pod bradou praktický provázek. Díky tomu bude čepička držet přesně tam, kde má (tady).
  • V zimě dětem pořiď praktickou kuklu, která ochrání dětskou hlavičku, krk i uši od povětrnostních podmínek.

Jak si ale poradit s velikostí?

Neznáme nic horšího, než když se čepice nebo kukla dětem pořád protáčí, padá do očí nebo leze nahoru.

To vše patří mezi důvody, proč děti čepice často nesnáší. Pokud tento problém s dětmi řešíš, pravděpodobně je na vině špatně zvolená velikost. Jak ale vybrat tu správnou pro dětské čepice nebo kukly? Jestli si nevíš rady, pokračuj ve čtení. ⬇

Aby čepice nebo kukla byla pohodlná a měla správnou velikost, změř dítěti obvod hlavy.

  • Hlavičku přeměř v nejširší části čela (nebo cca 1,5 cm nad obočím) a zároveň v nejsilnějším místě zadní části hlavy.
  • Naměřená velikost odpovídá velikosti čepice nebo kukly.

U správně zvolené velikosti by materiál měl na hlavě přiléhat, neměly by se tvořit vlnky a volná místa. Dej si pozor také na přílišné natažení materiálu. Čepice ani kukla nesmí děti tlačit.

U dětské kukly mysli na to, že náplet v obličejové části by měl kopírovat tvar obličeje. Mezery u oušek jsou nežádoucí. Pokud kukla nebo čepice sjíždí dítěti přes oči nebo se vytahuje, je ještě velká.

Chceš vzít čepičku nebo kuklu raději větší, ať vydrží? Nedělej to, prosím. Nebude dobře sedět a jsme zase tam, kde jsme byli – dítě ji nebude chtít pravděpodobně nosit.

Přemýšlíš, jak rychle vlastně roste dětská hlavička? V prvním roce života opravdu rychle. Na obvod klidně i o 10 cm. Proto v tomto věkovém rozmezí najdeš hodně velikostí. Pak se růst zpomaluje a stejná čepice může dětem vydržet opravdu dlouho.

Na jaké druhy aktivit se hodí oblečení z merino vlny se můžeš dočíst v tomto článku. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.