Jak oblékat miminko nebo batole na jaro do kočárku? Tři tipy

Mnoho z nás tápe, jak obléknout batole nebo miminko právě když přišlo jaro. Patříš mezi ně? Netrap se tím, jsme tady pro tebe spolu se 3 tipy.  

Jako základní vrstvu oblečení přímo na tělo miminku obleč bodýčko, punčocháče nebo legíny a ponožky. Platí stará dobrá poučka o jedné vrstvě navíc. Mysli na to, že tady ta jedna vrstva navíc je zavinovačka, deka v kočárku, nebo pokud máš miminko v šátku nebo v nosítku, tak právě je počítej jako jednu vrstvu. 

Bodýčka, dupačky a tenčí kabátky a svetříky – to je celoroční základ. Jak přizpůsobit oblečení podle věku miminka a pro případ, že ho máš v kočárku nebo nosítku?

Co obléknout miminku do nosítka nebo do školky se dočteš v tomto článku. 

1. Jarní oblečení pro miminka ležící v kočárku

Ty nejmenší, kteří většinou tráví čas v kočárku, stačí obléknout do oblečení, které nosí doma spolu s overalem, rukavičkami, jarní čepicí z funkčního materiálu a pohodlnými capáčky nebo ponožkami.  

Vždy měj připravenou deku, kdyby se ochladilo. 

2. Jarní oblečení pro miminka v nosítku

Pro ty děti, které si oblíbily pobyt v nosítku, máme taky jeden tip. Měkoučké body a kalhoty nebo body a overal musí stačit. Ano, i tady platí stará dobrá poučka: dávej dítěti o jednu vrstvu více než sobě… V tomto případě ale šátek nebo nosítko je právě ta zmiňovaná vrstva navíc. 

Vybírej pro sebe i děti oblečení z funkčních materiálů, které mají velmi dobré termoregulační schopnosti, odvádí vlhkost i pot. Nezapomeň dobře chránit hlavu a nožky, protože tudy odchází nejvíce tepla u malých dětí. 

Doporučíme ti přidat čepičku nebo kuklu z merino vlny, které chrání před nepřízní počasí, ale zároveň, když vykoukne sluníčko, dokonale odvádí pot. Na nožky pak dej capáčky nebo teplejší ponožky. 

3. Jarní oblečení pro sedavá miminka 6+ měsíců

Princip vrstvy na vrstvu skvěle funguje i u těchto dětí. Malé děti se většinou potí velmi málo a první vrstva tedy může být bavlněná, jako je body s dlouhým rukávem a kalhoty. Poté použij hřejivou mezivrstvu. Pokud dítě sedí v kočárku, větruodolná termo bunda může být dostatečně teplá v případě, že sedí v nánožníku a má tedy nohy a chodidla v teple.

Pokud dítě přechází mezi kočárkem a pískovištěm, doporučujeme obléct přes kalhoty termo kalhoty. Na malé nožičky obuj botičky, nebo oblékni tlusté ponožky. A pamatuj taky na tenkou čepičku a rukavice.

Jak poznám, že je mému dítěti příliš teplo?

Děti nedokážou samy regulovat svou tělesnou teplotu. Kontroluj krk dítěte, abys rychle určila, zda je dítěti příliš horko nebo zima. Pokud tam má horko a vlhko, je čas odstranit vrstvu. Pokud dítě projevuje nespokojenost, může to být také známkou toho, že se necítí dobře ve svém oblečení.

Pamatuj: Kočárek by měl být vždy chráněný a nikdy by neměl stát na přímém slunci. Nezakrývej otvor dekou/šátkem nebo podobným materiálem, protože se uvnitř kočárku rychle přehřívá.

Jinými slovy: 

  • Použij princip vrstvy na vrstvu.
  • Prohmatej krk dítěte, abys zjistila, zda je dostatečně teplé.
  • V případě poklesu teploty mějte v kočárku vždy po ruce deku navíc.

Věříme, že tě náš průvodce jarním oblečením nasměroval a už víš, co svému dítěti oblečeš do aprílového počasí, aby bylo suchu, teple, pohodě a zároveň se nezpotilo. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.