Jak správně uskladnit sezónní oblečení z merina?

Na začátek ti chceme říci, že většinu oblečení z merino vlny můžeš ty i děti nosit celoročně. Pokud máš ale doma jen teplý svetr z merino vlny, který chceš během teplých dní zazimovat, abys ho další sezónu vytáhla bez jakéhokoliv poškození, poradíme ti jak na to.

Oblečení z merino vlny totiž velmi chutná molům a jiným škůdcům. Jak správně skladovat merino oděvy?

Moli a další škůdci se rádi živí vlákny, jako je merino vlna, kašmír nebo hedvábí, a zanechávají tak na oblečení díry. V létě proto skladuj své merino svetry na chladném a suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu, jako je například skříň, půda nebo sklep. Oblečení ale ulož mimo přímé sluneční světlo, teplo či vlhkost, protože to může způsobit vyblednutí nebo jiné poškození.

Jak prát oblečení z merino vlny se dozvíš tady. 

Aby se tvé oblíbené oblečení z merina vyhlo molům, plísním, prachu a jinému opotřebení, máme pro tebe chytré způsoby, jak uložit nenošené oblečení a udržet je v nejlepším možném stavu mimo jeho hlavní sezónu. 

5 způsobů, jak uložit nenošené oblečení mimo sezónu 

Vakuové pytle

Uchovej během léta své oblečení uzavřené do vzduchotěsných sáčků. To nejen ochrání všechno oblečení, ale také vytvoří mnohem více místa v šatníku. Na druhou stranu i tyto pytle mohou občas potřebovat opětovné utěsnění a co je zásadní, neumožňují oblečení dýchat. Co tedy s tím?

Látkové úložné tašky

Ideálně používej bavlněné nebo lněné sáčky, protože ty umožňují přirozené proudění vzduchu. Tyto skladovací tašky a pytle by měly mít správné uzávěry, aby se dovnitř nedostali moli. Zabalením oděvů do hedvábného papíru také zabráníš jejich zažloutnutí. 

Úložné koše a boxy

Úložné koše mohou být jednodušší alternativou k vakuovým sáčkům, ale samy o sobě vyžadují značné množství úložného prostoru. Buď opatrná, skladování oblečení v jakékoliv vzduchotěsné nádobě může pouze zabránit novému napadení oblečení moly. 

Pokud vaše merino oblečení již obsahuje vajíčka, stejně se vylíhnou. Proto vždy než oblečení uložíš, ujisti se, že je oblečení opravdu čisté. Také zkontroluj, že nádoby jsou suché, stejně jako vaše oblečení, aby nezačalo plesnivět.

Moly zastraš vůní

Možná to znáš z chalupy od svých prarodičů či rodičů: na moly platí naftalínové kuličky. Jenže jejich vůně je výrazná, těžko odstranitelná a tak trochu nepříjemná. Máme pro tebe přírodní řešení.

Merino skladuj s odpuzovačem molů, jako je bobkový list, černý pepř, cedr, nebo levandule. Nebo investuj do další přírodní alternativy, jako je cedrové dřevo, které nejen skvěle voní, ale funguje stejně dobře, ne-li lépe, při prevenci škod způsobených moly. Uvědom si, že vůně cedru časem vyčpí, takže možná budeš muset cedrové bloky vyměnit.

Udržuj šatníku opravdu čistý 

Čisti svůj šatník často odshora dolů; moli rádi žijí v místech, kde je tma a kde je nic neruší. Proto posouvej věci, vytáhni si oblečení a pak vše pečlivě ulož zpět. 

Další tipy pro skladování oblečení z merino vlny:

  • Před uložením oděvy vždy vyčisti – pomáhá to zabránit zápachu, skvrnám a usazování nečistot. Pot, pach nebo třeba srst domácích zvířat mohou způsobit, že merino oblečení bude pro moly ještě chutnější. A i když doporučujeme, abys merino neprala, pokud to není nutné, před uložením ho naopak raději vyper.
  • Merino slož, nenechávej ho pověšené na ramínku. Pověšení merina na dlouhou dobu může vést k natažení oděvu do nevzhledného tvaru, čímž mu vytvoříš hrbolky pod ramínky. Občas si své vlněné oblečení zkontroluj a ujisti se, že se uvnitř neobjevila žádná vlhkost nebo se do něj nevkradl nějaký hmyz.
  • Máš podezření na záškodníka ve svém šatníku? Zkus vlnu vložit do uzavíratelného plastového sáčku a poté ji dej na 24 až 48 hodin do mrazáku. Tím zahubíš všechny larvy, které mohou ve vlně být. 

Ten nejdůležitější tip na uskladnění merina: Pozor na larvy

Všem našim zákazníkům doporučujeme nosit merino celoročně. Je důležité si uvědomit, že poškození merino oblečení moly je častější, než si většina z nás myslí. Moly a jiný hmyz většinou nevídíš pouhým okem, poškození obvykle způsobují larvy, nikoli dospělí brouci. 

Moli žijí na tmavých místech a kladou vajíčka na živočišná vlákna, jako je vlna. A když se vajíčka vylíhnou, tvé oblíbené merino triko ji může posloužit jako skvělý druh potravy. 

Pokud najdeš ve svém oblíbeném merinu díry, pokus se zjistit, kde můry nechaly vajíčka. Dávej si také pozor na nákup merina z druhé ruky. Obyčejně se stane, že si někdo koupí kus oblečení z bazaru, který je již bohužel moly napadený. V těchto případech je bohužel často pro záchranu zbytku šatníku nejefektivnější a nejbezpečnější zamořené věci zlikvidovat.

Pokud doma najdeš moly, pořádně si vyčisti šatník a nejen ten. Vajíčka mohou skončit na celé řadě míst: na podlaze, na horní a spodní straně polic a dokonce i na stropě. Důkladně vysávej a utírej prach, zejména v rozích a v oblastech pokrytých kobercem.

Také si uvědom, že moli nejsou jedinou hrozbou pro vlnu. Proto své místo pro uložení oblečení z merina pečlivě vybírej. 

Tak to byly naše tipy pro bezpečné skladování tvých sezónních merino kousků, které neunosíš celoročně. Když dodržíš pár důležitých zásad, aby ses vyhla molům, škůdcům a plísním, oblečení uskladníš na suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu a občas ho zkontroluješ, máš vyhráno.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.