Jak prát a udržovat oblečení z merino vlny?

Praní a údržba oblečení z merino vlny není vůbec žádná věda. Ano, merino sice potřebuje jinou péči než bavlněné oblečení, které běžně máme v šatníku, ale snadno si s tím poradíte. Vlna má skvělé samočistící vlastnosti, proto oblečení z merino vlny nemusíte prát tak často.

Oblečení z merino vlny stačí vyvětrat na čerstvém vzduchu bez přímého slunce. Vlněné vlákno má díky lanolinu skvělou ochrannou vrstvu, která zabraňuje vstřebávání skvrn.

Zajímají tě vlastnosti merino vlny, bavlny a bambusu? Čti tady, a dozvíš se více o porovnání materiálů, abys věděla po jakém nejlépe sáhnout.

Pokud chcete svým vlněným oblečkům dopřát luxusní péči, doporučujeme praní v ruce. Z oblečení vymačkejte vodu a nechte doschnout. Neždímejte merino kroucením, může se vám zdeformovat.

Praní v pračce ale také není problém. Většina praček má program na vlnu. Merino doporučujeme prát na 30°C. Ideálně oblečení otočte naruby (zabráníte tak nevzhledným žmolkům). Nikdy nepoužívejte aviváž a ždímejte na nízké otáčky (maximálně 800). Na merino nikdy nepoužívejte sušičku, pokud nechcete mít oblečení minimálně o velikost menší. Ještě vlhké oblečení rozložte při sušení do požadovaném tvaru, merino totiž drží tvar, ve kterém uschne. Používejte prací prostředky určené výhradně pro vlnu.

Naši nabídku od značky SONETT naleznete zde.

  • Jaké jsou zásady ekologické drogerie SONETT
  • Výrobky jsou 100% odbouratelné, v řádu hodin až dní se ve vodě zcela rozloží na běžné přírodní složky.
  • Sonett odmítá používat přísady škodlivé pro životní prostředí a pro zdraví člověka.
  • Suroviny použité při výrobě pocházejí z bio-dynamického nebo ekologického zemědělství nebo volného sběru
  • Voda použitá při výrobě je bio-dynamicky rytmizována a do produktů Sonett jsou přidávány směsi energeticky silných bylin a esence drahých kamenů a kovů
  • Sonett je jako jediný výrobce ekodrogerie držitelem dvou ekocertifikátů.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.