Potřebují děti sluneční brýle?

Děti tráví spoustu času venku… Hra venku je pro děti naplňující, protože se vylítají a pak se jim dobře spí, a co si budeme povídat: pobyt na čerstvém vzduchu je to nejlepší pro dětskou imunitu. 

S velkou pravděpodobností pošleš děti ven během léta s opalovacím krémem, aby byla jejich citlivá pokožka chráněna. Ale co ochrana jejich očí? Musí děti nosit sluneční brýle? Pojďme se na to podívat.

Sluneční brýle pro děti jsou více než jen roztomilým doplňkem – jsou klíčovou součástí zdraví zraku dětí a zdravým návykem, který si děti mohou osvojit v jakémkoli věku.

Děti jsou vystaveny slunci stejně, někdy i více než dospělí. To zvyšuje riziko poškození očí ultrafialovým (UV) světlem. Na rozdíl od očí dospělých, oči dětí stále dozrávají a nedokážou tak účinně odfiltrovat škodlivé UV záření. Dětská víčka a pokožka kolem očí jsou jemnější a zranitelnější než pokožka dospělých. Sluneční brýle ochrání pokožku kolem oka i oko samotné. 

Našli jsme pro tebe šest důvodů proč pořídit dětem UV oblečení. Přečíst si o tom můžeš tady.  

Proto zvaž, zda by tvoje děti neměly nosit sluneční brýle. Pokud se rozhodneš, že ano, při výběru slunečních brýlí pro děti máme tyto tipy: 

1. Vybírej správnou UV ochranu

Vyber sluneční brýle, které blokují 99 % - 100 % UVA i UVB paprsků. Tyto brýle jsou často značeny jako UV400, takže na štítku hledej vždy tuto informaci. Prosím, vyhni se dětským slunečním brýlím ,,na hraní” nebo těm, které jsou jen tónované, ale nenabízejí dostatečnou ochranu proti UV záření.

2. Najdi správnou velikost

Čím větší, tím lepší, pokud jde o sluneční brýle. Hledej ty brýle, které učinně chrání oči, ale také chrání jemnou tenkou pokožku kolem samotného oka. Vyhni se proto super designovým kouskům, které nekryjí to, co mají.

S ohledem na velikost by dětské sluneční brýle také měly dobře sedět. Měly by být přiléhavé, aniž by byly příliš těsné. Proto je svému dítěti vždy vyzkoušej.

Co když nakupuješ sluneční brýle pro děti na e-shopu?

Na Bergam máš jako spotřebitel možnost vrátit zboží bez udání důvodů během 14denní zákonné lhůty. Stačí vyplnit formulář a my se postaráme o vrácení peněz, nebo výměnu zboží. Díky automatizovanému postupu máš o celém procesu vždy přehled. Budeš mile překvapena, jak u nás zboží snadno a rychle vyměníš či vrátíš. Nemáš se tedy čeho bát.

3. Ujisti se, že sluneční brýle jsou odolné

Hledej pevné a odolné sluneční brýle, které se snadno nerozbijí. I když skutečně nerozbitné dětské sluneční brýle možná ještě neexistují, máme dnes mnoho jiných možností. Našli jsme pro tebe flexibilní dětské sluneční brýle od značky Geggamoja, které se mohou ohýbat, aniž by se rozbily. 

Sluneční brýle pro malé děti by měly být navrženy s ohledem na bezpečnost. Pokud je tvoje dítě milovník žvýkání věcí, našli jsme pro tebe dětské sluneční brýle bez BPA. BPA neboli bisfenol A se využívá při výrobě plastů. Nežádoucích účinků BPA je celá řada, např. zvyšuje riziko rakoviny, astmatu a obezity. Zároveň oslabuje imunitu a narušuje endokrinní systém včetně funkce štítné žlázy. S brýlemi od nás to tvému dítěti nehrozí.

4. Na barvě čočky nezáleží

Možná tě to překvapí, ale tmavší čočky u dětských slunečních brýlí ve skutečnosti nenabízejí větší ochranu před slunečním zářením. Ve skutečnosti na barvě a odstínu čoček nezáleží tolik, jako na té veledůležité 100% UVA a UVB ochraně. 

Pokud jde o barvu čoček, žluté a oranžové čočky jsou dobré pro horší světelné podmínky, jako je soumrak, zatímco tmavší čočky (včetně jantarové a hnědé) a zelené čočky mohou nabídnout větší kontrast.

5. Nechej děti vybrat

Když se dětem líbí sluneční brýle, je mnohem pravděpodobnější, že je budou nosit! Pro některé děti to může znamenat barevné rámečky, jiné děti dají přednost jednoduchosti. 

Ukaž svým dětem několik možností, ze kterých si mohou vybrat, zapoj je do procesu a dej jim tak najevo, že na jejich názoru záleží. Buduješ tím zároveň jejich sebedůvěru a rozhodnost už od malička. 

6. Poslouchej své děti a pozoruj je 

Pokud se děti brání nošení slunečních brýlí, pozorování jejich chování nebo další rozhovor s nimi ti může najít vodítko k překážkám, jako je třeba nepohodlí při nošení. 

Možná zjistíš, že jste vybrali špatný tvar, který dítěti nesedí, nebo nevhodný materiál, který ho tlačí a není mu příjemný. Tvé dítě brýle bude nosit, když mu budou perfektně sedět a téměř o nich nebude vědět.

7. Jdi dobrým příkladem

I zdraví tvých očí je důležité. Jdi proto svým dětem dobrým příkladem tím, že budeš nosit sluneční brýle. Protože to, co děláš ty, považuje dítě za cool a dělá to taky. Však to znáš.

Napadá tě ještě otázka, od kdy by tvé dítě mělo brýle nosit? V našich zeměpisných šířkách odborníci nedoporučují brýle nosit dětem do dvou let, a to kvůli riziku vzniku světloplachosti. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, kde je slunce daleko silnější, už i pro malé dítě sluneční brýle přibal. Na Bergam najdeš dětské brýle pro miminka od 0 do 1,5 roku.

8. Mysli na to, že dítěti buduješ další zdravý návyk do života

Často se setkáváme s argumentem, že u dětí stačí kšiltovka, klobouček a oči samotné není třeba chránit. Tak jak to je? Pokud je dítě pravidelně venku, nošení klobouku se širokou krempou je ve slunečných dnech rozhodně potřeba. 

Mysli ale na to, že UV paprsky se odrážejí od mnoha povrchů, jako je sníh, voda, písek a dokonce i lesklé budovy ve městě. Odražené UV světlo je stejně škodlivé jako přímé vystavení UV záření. Proto jen pokrývka hlavy nestačí, doporučujeme ti přidat i UV oblečení a také zmiňované dětské sluneční brýle.

Jak dítě poroste, bude nosit sluneční brýle důsledněji a věř, že si vytvoří návyk na celý život. Považ sama: Až 80 % celoživotního vystavení člověka UV záření je naplněno před dosažením věku 18 let a pouze 5 % dospělých uvádí, že jejich dítě nosí sluneční brýle, když je venku. To je statistika, na kterou bys měla vzít v úvahu, abys svým dětem zajistila zdravý život.

A pokud chceš vědět, proč je důležité investovat do dětského udržitelného oblečení, můžeš si o tom přečíst tady. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.