6 důvodů, proč pořídit UV oblečení pro děti


Mysli na to, že děti do jednoho roku by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření. Ale ani pobyt ve stínu je před UV zářením plně neochrání. Od některých povrchů, jako je písek, sníh či voda, se totiž UV záření odráží, takže i když děti schováš do stínu a nejste na přímém slunci, stejně na kůži UV záření působí

Krátkodobým řešením je opalovací krém, tvou jistotou je ale oblečení pro děti s UV ochranným faktorem. Tady je 6 důvodů, proč se ti do něj vyplatí investovat. 

Ještě než se však podíváme na výhody oblečení s UV ochranným faktorem, tady jsou základní pravidla, která bys s malými dětmi během letních dní měla dodržovat za každých okolností:

  • Nezapomínej na dostatek tekutin.
  • Jako ochranu před sluncem používej především oblečení a čepici s kšiltem nebo klobouček.
  • Používejte opalovací krém na části těla nezakryté oblečením. 
  • Vyhněte se pobytu na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou, kdy je slunce nejsilnější.

Myslíš si, že merino vlna je v létě zbytečná? V tomto článku se dozvíš opak. 

 

Že tohle už děláš, tak na co utrácet peníze navíc za ochranné oblečení proti slunci oproti běžnému oblečení? Tady je 6 pádných důvodů, proč bys do toho měla jít a u dětí vyplatí investovat do oblečení na ochranu před sluncem.

1. Použité látky skutečně chrání před sluncem

Dětské oblečení na ochranu proti slunci jsou schválené specialisty, a tak ti dávají  jistotu, že použité látky skutečně chrání před sluncem.

Pokud látka není formálně testována, není jasné, jakou úroveň ochrany oblečení má. Běžné bavlněné tričko může mít UPF (ochranný faktor před ultrafialovým zářením) pouze 5, což odpovídá opalovacímu krému SPF5. To znamená, že 20 % UV paprsků proniká látkou. 

Pokud narazíš na oblečení, které bylo testováno a ohodnoceno UPF50+, což je ekvivalentní použití opalovacího krému SPF50+, chrání nejméně před 98 % UV záření.

Tip: Jak prát UV prádlo?

UV oblečení vymáchej ve studené vodě naruby, aby byla déle zachována jeho vysoká sluneční ochrana. Oblečení suš jen ve stínu a používej šetrné prací prostředky bez bělidel – bez aviváže.

Více o tom, jak nejlépe prát prádlo z merino vlny se dočteš tady. 

2. Funkční design, který je speciálně navržený na ochranu

Dětské UV oblečení a klobouky proti sluníčku jsou speciálně navrženy s ohledem na ochranu před sluncem a minimalizují tak přímé vystavení pokožky slunci. Proto u UV oblečení nejčastěji uvidíš límeček a dlouhé rukávy.

Správný klobouk na ochranu proti slunci bude mít širokou krempu a může mít taky třeba klapka, která chrání krk a uši.

3. Udrží děti v chladu v horkých a slunečných dnech

Kromě vynikajícího hodnocení UPF 50+ a funkčního designu se na UV oblečení využívají látky, které jsou lehké, rychle schnou, odvádějí vlhkost a jsou prodyšné. Proto se dětem pohodlně nosí v horkých letních slunečných dnech.

4. Značky UV oděvů proti slunci dnes už umí hezké oblečení

Oděvy, které jsou funkční, se dříve často vyznačovaly tím, že byly neforemné, měly nic moc barvy a divné střihy. Dnes už tomu tak naštěstí není, za poslední desítku let se toho hodně změnilo a je z čeho vybírat! 

Hledáme pro tebe a děti vždy jen kvalitní UV oblečení, které je nejen funkční, ale zároveň vypadá dobře. Mezi ně patří například značka Wheat, Geggamoja nebo Sterntaler.

5. Lékařští experti kvitují UV oděvy

Dermatologové se převážně shodují na tom, že dětské oblečení proti slunci a klobouky se širokým okrajem jsou nejlepším způsobem, jak se chránit citlivou dětskou pokožku před UV zářením.

Nošení oblečení s UPF50+ je ekvivalentní krému SPF50+ a poskytuje konzistentní ochranu, zatímco opalovací krém se může během dne otřít nebo se může stát méně účinným v důsledku pocení nebo pohybu. 

Ruku na srdce: Opravdu aplikujete opalovací krém každé dvě hodiny tak, aby byla úroveň ochrany zachována? UV oděv je zkrátka sázka na jistotu.

 

6Nákup UV trička nebo overalu pro děti je investicí do zdraví

No a v neposlední řadě: Ochranné oblečení proti slunci chrání ten největší orgán, který máme, a nemůžeme ho vyměnit za jiný. Naši kůži. Podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) se každoročně vyskytuje na celém světě více než 3 miliony nových případů rakoviny kůže. 

Bohužel již jedno spálení kůže zvyšuje riziko vzniku nebezpečného melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. U dětí se toto riziko ještě zvyšuje. I v našich klimatických podmínkách mají sluneční paprsky obrovskou sílu a potřebujete se s dětmi před nimi chránit.  

Když podceníš odpolední procházku, nebo usneš přes oběd na slunci, snadno se spálíš a právě z těchto situací vzniká řada nepříjemných spálenin, které si mnohdy uvědomíme až po návratu domů, kdy už je pozdě.  

Zdraví máme zkrátka jen jedno. A oděv s UV ochranou oproti opalovacímu krému má tu výhodu, že nejde otřít, ošoupat ani smazat. Proto nezapomeň pořídit pár kousků sobě a především svým dětem. 

Na Bergam najdeš hned několik ověřených značek, sáhnout můžeš i po materiálech, které mají přirozenou ochranu, a těmi jsou především bambus a pak také naše oblíbená merino vlna. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.