​​Bambus: Kompletní průvodce bambusovým oblečením pro tebe a tvé děti

Na našem e-shopu je stále více kousků z bambusu. Co to je, proč se používá na výrobu dětského oblečení, jak se pěstuje a jaký dopad mají bambusové plantáže na životní prostředí?

To vše se ti zjednodušeně vysvětlíme v tomto článku a zajisté pochopíš, proč milujeme tento materiál a má hned vedle merino vlny svoje výsostné místo. 

Bambus je všestranný materiál, který je ceněn jako látka pro dětské oblečení, protože je mimořádně měkký, má schopnost termoregulace a je hypoalergenní. Bambusová tkanina je vysoce savá (více než bavlna), což zajišťuje, že tvoje miminko zůstane suché. Bambusové dětské oblečení může být drahé a je třeba jej prát s péčí, aby si zachovalo svůj tvar a měkkost.

Zajímají tě rozdíly mezi bambusem, merino vlnou a bavlnou? Jak se tyto materiály odlišují a co každý nabízí? Pak je tento článek napsaný přímo pro tebe. 

Nesporné výhody bambusu pro výrobu oblečení

Vezměme to od začátku, bambus je tráva (ve skutečnosti nejrychleji rostoucí rostlina na zemi!), která dosahuje maximální výšky kolem tří metrů již po třech měsících. To znamená, že k výrobě velkého množství materiálu vyžaduje relativně malou plochu. 

Je vodonosná, a proto se ani nemusí ve větší míře zavlažovat. Nevyžaduje postřiky ani hnojení a navíc bambus ve srovnání s většinou rostlin přemění více oxidu uhličitého na kyslík. Pěstuje se tedy zcela přirozeně a bez chemických přísad. Dobrý, co?

Jak se vyrábí bambusová tkanina? Vnitřek bambusového kmene je bohatý na vlákno a je tedy vhodný na výrobu látky. Při výrobě bambusové tkaniny pro oděvy se používá nejčastěji mechanický proces. To znamená, že kmen bambusu se drtí za vysoké teploty a využívá přírodní enzymy, takže bambusová vlákna lze česat a následně spřádat do příze. Proces je velmi podobný jako při výrobě tkaniny ze lnu a konopí. 

Pozor, postup je odlišný při výrobě tzv. bambusové viskózy! Metoda viskózy je méně ekologický proces (chemický) výroby bambusové tkaniny. Zahrnuje vaření bambusových listů a bambusových výhonků v rozpouštědlech a několik fází bělení. 

Bambus a jeho nepřekonatelné vlastnosti. Bambus má úžasné vlastnosti! Za prvé je neuvěřitelně jemný, strečový materiál a má velmi dobrou prodyšnost. 

Když si oblékneš oblečení vyrobené z bambusu, ochladí tě. A proto si mnoho lidí si myslí, že je to skvělý materiál v teplejších měsících roku. Ano, ale během zimy rozhodně nenechávej bambusové oblečení hluboko ve skříni. Vlákna bambusu hřejí i tehdy, když je venku zima. Bambus je přirozeně antibakteriální a protože je antistatický, odpuzuje nečistoty, čímž usnadňuje odstraňování skvrn.

Oblečení z bambusu má oproti bavlně vyšší savost a rychleji schne, proto je velmi vhodné jako první vrstva. Těm, kteří mají citlivou pokožku, bambus opravdu vyhovuje. 

Tip: Jak se o bambusové oblečení starat? Bambusové oblečení per na 30 stupňů, nejlépe v jemném pracím prostředku. Bez aviváže. Nepoužívej sušičku, ale prádlo suš nejlépe naplocho, aby si co nejlépe drželo tvar. 

Jak správně pečovat o udržitelné oblečení se dozvíš tady. 

10 výhod dětského oblečení z bambusu

1. Neuvěřitelná měkkost

Pokožka dítěte je velmi citlivá a může těžit z přirozeně ultra měkkých bambusových vláken. Dětské oblečení by mělo být šetrné k jeho jemné pokožce. Tato měkkost umožňuje dítěti zůstat v pohodlí po celý den v měkkém bambusovém oblečení. Bambusové oblečení, pokud se o něj správně staráš, bude navíc měkčí s každým praním!

2. Skvělá prodyšnost

Společným problémem, s nímž se všichni rodiče potýkají s dětským oblečením, je otázka, zda je prodyšné nebo ne. Koneckonců, dítě ti nemůže říct, jestli je mu v oblečení příliš zima nebo horko. Bambusová vlákna jsou přirozeně porézní, takže vytvářejí vynikající prodyšnost a umožňují dítěti zůstat v pohodlí po celý den. Děti se často mohou přehřát v noci, když spí nebo když si hrají. Bambusové oblečení tento problém řeší. 

3. Snižuje alergie

Bambus je přirozeně hypoalergenní, což znamená, že se můžeš mnohem méně obávat jakýchkoli problémů a nepříjemných alergií. Bambusová vlákna jsou přirozeně hladká, takže nesvědí a ani se nedřou o dětskou pokožku, což snižuje možnost kožních vyrážek. Obzvlášť u dětských punčocháčů tyto vlastnosti bambusu oceníš. Podráždění kůže je jednou z hlavních alergií, kterými mohou miminka trpět, včetně velmi svědivé a suché pokožky, ekzému.

Ekzém je u miminek a dětí v poslední době extrémně častý. Postihuje oblasti, které produkují nejvíce tepla, včetně podpaží, za koleny a třísla. Bambus je měkký a organický, což mu umožňuje výrazně snížit riziko jakéhokoli podráždění pokožky a snížit případné svědění. Prodyšnost bambusu pomáhá pokožce s přílišným teplem a vlhkostí.  

4. Antibakteriální vlastnosti

Byl proveden výzkum testování bambusových materiálů proti jiným konvenčním materiálům, jako je len, bavlna, hedvábí, polyester a tak dále. V testech bylo zjištěno, že bambus má nejvyšší antibakteriální vlastnosti. Některé výzkumy dokonce naznačují, že bambus může skutečně zabíjet bakterie až s neuvěřitelnou 99% mírou! 

Antibakteriální vlastnosti bambusu umožňují tvému dítěti zůstat bez zápachu z potu a pomáhají vyhnout se jakýmkoliv škodlivým bakteriím, které mohou způsobit plísňové kožní problémy, jako je ekzém nebo lupénka. 

5. Příjemná pružnost

Naši nejmenší milují si hrát, lézt, válet se a přehazovat nohu ze strany na stranu a otáčet se v noci v posteli. Celý tento pohyb vyžaduje pružný materiál, který nebude dráždit jejich pokožku. A proto je tady bambus.

6. Úžasná savost

Bambus může přirozeně pomoci absorbovat a odpařovat veškerý pot od pokožky dítěte. Tvé děti určitě rády skáčou, běhají, dovádí na kole… a při tom všem se potí. Skvělý bambus pomůže odstranit tuto vlhkost od dětské pokožky mnohem rychleji než jiné běžné oděvní materiály. Ať už se jedná o bambusovou čepici, nebo jinou první vrstvu. Právě díky tomu bude děťátko v pohodlí a méně náchylné k jakémukoli podráždění pokožky, vyrážkám nebo nemocem.

7. Výjimečná odolnost

Bambusové oblečení je oblečení, které vám vydrží opravdu dlouho, pokud se o něj dobře staráš. Praní na studený cyklus (30 stupňů) a přirozené sušení na vzduchu nikoliv v sušičce pomůže vašemu bambusovému kojeneckému oblečení zachovat si všechny jeho skvělé přirozené vlastnosti zmíněné výše. To vše také pomůže bambusovému dětskému oblečení zůstat pevné a odolné pro několik dětských neposedů v řadě.

8. Přirozená UV ochrana 

Pokožka miminka je extrémně citlivá na sluneční záření. Bambusové oblečení může chránit dětskou pokožku před UPF 20-50+, což snižuje riziko spálení a poškození kůže. To dopřává klid nám rodičům při pobytu na sluníčku.

9. Kdekoli a kdykoli

Bambus je přirozeně prodyšný, odvádí vlhkost a termoregulační vlastnosti ho předurčují k nošení pro každou příležitost a v každém ročním období. To rodičům výrazně usnadňuje život při vybírání oblečení pro své dítě na den nebo pro klidný spánek. Takové dětské pyžamo z bambusu rozhodně oceníte jak v zimě, tak i v létě. 

10. Vliv na životní prostředí

Výběr bambusového oblečení je skvělý způsob, jak se vyhnout mnoha negativním dopadům na naše životní prostředí. Výběr bambusu jako materiálu pro oblečení dítěte nejen prospívá dítěti, ale také pomáhá snižovat množství znečištění emitovaného výrobou konvenčních materiálů. Bambus je vysoce udržitelnou rostlinou, která při sklizni skutečně prospívá své půdě a umožňuje nový růst.

Oblečení z bambusu by nemělo chybět ve vaší skříni

Bambus je perfektní alternativní ekologický materiál pro dětské oblečení. Nabízí tolik neuvěřitelných přírodních vlastností, které pomáhají jak vašemu dítěti, tak planetě. 

Zalíbil se ti bambus? Na BERGAM najdeš body, overaly a pyžámka, a punčocháče z bambusu. 

Zatímco náklady na bambusové kojenecké oblečení mohou být o něco vyšší než u jiných materiálů, bambus se vám bohatě odvděčí ve formě všech zdravotních výhod pro nejmenší a trvanlivostí, díky které vám bude sloužit po mnoho let.

A pokud chceš vědět, proč investovat do udržitelného dětského oblečení, pak si určitě přečti tento článek. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.