Bambusové vs. bavlněné dětské pyžamo: Co je pro miminko lepší?

Je nám jasné, že jako rodič chceš pro své miminko to nejlepší a nejjemnější dětské oblečení, ve kterém se bude cítit příjemně a v bezpečí. Zvlášť v noci, aby se mu dobře spalo. Možná se právě teď rozhoduješ mezi bavlnou a bambusem. Pojďme se na oba materiály podívat podrobněji.

I když jsme všude bombardováni dětským oblečením, je obrovský rozdíl v kvalitě a dalších vlastnostech, pokud jde o značky a materiály. Mnoho rodičů proto sáhne po dětském oblečení z biobavlny, bambusu nebo merina. Tyto materiály jsou často dražší, ale jsou kvalitnější a na dotek měkčí. Pokud se k tomu přidají hypoalergenní vlastnosti, tak pro děti s citlivou pokožkou není lepší volba.

Proč investovat do udržitelného oblečení je tedy jasné. Jaké ale vybrat?

Dětské pyžámko tady.

I když jsme všude bombardováni dětským oblečením, je obrovský rozdíl v kvalitě a dalších vlastnostech, pokud jde o značky a materiály. Mnoho rodičů proto sáhne po dětském oblečení z biobavlny, bambusu nebo merina. Tyto materiály jsou často dražší, ale jsou kvalitnější a na dotek měkčí. Pokud se k tomu přidají hypoalergenní vlastnosti, tak pro děti s citlivou pokožkou není lepší volba. Proč investovat do udržitelného oblečení je tedy jasné. Jaké ale vybrat?

Je bambus lepší než organická bavlna? 

Zastánci obou materiálů ti řeknou, že jeden je lepší než druhý. Jak to tedy doopravdy je? Přiznáme se bez mučení, jsme velkým fanouškem bambusového vlákna. Ale pojďme se na to podívat opravdu poctivě.

Na začátek nutné říci, že neexistuje jasný vítěz. Vše závisí na různých faktorech. Osobně své děti oblékáme do obou materiálů. Vše záleží na aktuální situaci, věku a příležitosti. Více si o tom přečti v článku: Jaké vybrat pyžamo pro klidný spánek dítěte.

Pojďme se podívat na oba materiály a na to, jaká je nejlepší a nejměkčí látka pro dětské a kojenecké oblečení.

Co je tak skvělého na bambusovém dětském pyžamu?

Životnost bambusu 

Bambusové vlákno je extrémně elastické a do určité míry se natáhne s tvým dítětem. Většina dětí vyroste z oblečení opravdu velmi rychle. A to je pro rodinný rozpočet velmi nákladné. 

Pyžamo z bambusu je natolik pružné a pohodlné, že můj syn si ho může snadno oblékat a svlékat sám. Ano, bohužel jsme se museli zbavit některých krásných pyžam z organické bavlny, protože byla příliš těsná a pro syna je bylo obtížné obléknout. Proto v naší domácnosti je jasným vítězem bambus.

Pohodlí bez chemikálií 

Zaznamenala jsi, že pyžama pro miminka a batolata jsou často střižená opravdu na tělo a mají na sobě štítky, které říkají, že materiál není ohnivzdorný? Pokud to dětské oblečení, která máte doma nemá, drž se stranou… S velkou pravděpodobností to může znamenat to, že je oblečení postříkané jedovatými látkami a chemikáliemi. 

Přiléhavé a těsné dětské pyžamo může být nepohodlné. Malé děti se ve spánku hodně vrtí a při pohybu je to může omezovat, pokud je materiál tužší. Oblečení z bambusu v žádném případě není ošetřeno chemikáliemi, což znamená, že musí být těsné. Vzhledem k elasticitě bambusu to není vůbec žádný problém. 

Pyžamo z bambusu a merino vlny tady.

Jedinečná měkkost 

Jakmile se dotkneš látky, pochopíš o čem mluvíme. Bambusové oblečené je extrémně měkké. V Bergam jsme se dosud nesetkali s dítětem, které by nesneslo bambusový materiál. 

Ano, bambusové oblečení by se nemělo dávat do sušičky, stejně jako merino. Pro někoho to může být frustrující, pro nás, kteří chvilku neposedíme na jednom místě, je to ale skvělé řešení na cesty. Bambusové oblečení na čerstvém vzduchu schne neuvěřitelně rychle. 

Při sušení na vzduchu navíc zůstane bambusové pyžámko krásně měkké, což se o některém bavlněném oblečení rozhodně říct nedá.  Proto přichází skvělá zpráva, bambusová pyžamka nemusíš žehlit.

Jak je na tom bambus s udržitelností?

Bambusové oblečení je 100% biologicky rozložitelné. Co to znamená? V půdě se bambus rozloží pomocí mikroorganismů a slunečního záření, aniž by z něj vznikly jakékoli další znečišťující látky, jako je metan, který se běžně uvolňuje jako vedlejší produkt rozkladu na skládkách.

Jsou bambusová viskóza a organická bavlna dokonalým řešením našich ekologických problémů souvisejících s textilem? Odpověď zní ne. Jsou lepším řešením než konvenční bavlna a syntetické materiály, jako je polyester? 100% ano. 

Existuje tedy odpověď na to, jak vybrat pro děti to nejlepší? Hledej společnosti s certifikací OEKO-TEX, což znamená, že oblečení bylo vyrobeno v prostředí, kde dodržují nezbytná bezpečnostní a environmentální opatření.

Chceš vědět o bambusu a jeho vlastnostech ještě více? Pak si přečti Kompletního průvodce bambusovým oblečením pro tebe a tvé děti.

Chci bambusové pyžamo.

Co je tedy lepší pro dítě  – bambus nebo organická bavlna?

Asi si říkáš, jestli nákup dětského pyžama z organické bavlny za to stojí. Přece jen je cena opravdu vyšší a v oblíbených supermarketech můžeš vidět spoustu bavlněného oblečení za zlomek cen. Ale naše odpověď zní i přes to ano, to pohodlí a komfort za tu vyšší cenu stojí.

A co prodyšnost bavlny vs. bambusu?

Oblečení z bambusu je neuvěřitelně prodyšné. Máme toulavé boty, proto jako rodina každý rok trávíme měsíce na cestách po různých koutech světa, kde je často horko a vlhko. A ano, tady je bambusová viskóza skvělým řešením. V tomto počasí se nikdy syn v pyžámku z bambusu tolik nepotí, jako tomu bývalo v bavlně. 

Ano, je nutné ale zmínit, že bambusové pyžamo v zimě hřeje o něco méně, než např. merino. Na druhou ale opravdu neznám nikoho, jehož dítě mělo podrážděnou kůži v bambusovém oblečení. Pokud má tvoje dítě ekzém nebo se mu často objevují kožní vyrážky, bambus je za nás jasná volba.

Ptáš se proč nepatří do postele polyester? Tady je jednoduchá odpověď. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.