Fast fashion: Proč nákupem trendy oblečení škodíš planetě i sobě

Denně jsi bombardovaná reklamami na nejnovější módní trendy, které musíš pro svoje děti mít? Módní průmysl na nás chrlí každou sezónu nové trendy a nutí nás věřit, že to, co bylo minulý měsíc nebo dokonce minulý týden in, už je teď totálně mimo.

Nenech se zlákat trendy a cenovkami. Vsaď raději na kvalitu. Proč? Čti dál, hned ti to vysvětlíme.

Co je RYCHLÁ MÓDA (fast fashion)?

Je přirozené, že jako rodič možná budeš chtít, aby dítě mělo to nejroztomilejší oblečení a fotky inspirované nejznámějšími maminkami z Instagramu. Máš tendenci držet krok s nejnovějšími trendy? I když víš, že během několika týdnů z oblečení miminko vyroste?

Vzhledem k tomu, že módní průmysl zažívá boom, výrobci oblečení potřebují více důvodů, proč by si měli zákazníci jejich produkty kupovat. Obrovské korporáty mohou vyrábět své zboží za velmi nízké náklady ale hlavně extrémně rychlým tempem. A my jako zákazníci to stále vyžadujeme. Toto oblečení není často nejlepší kvality, takže se můžeme vracet pro další a další kousky.

Rychlá móda ti umožňuje nakupovat nejnovější trendy za nízkou cenu, což se ti může zdát jako výhoda. Bohužel za to ale platíš vyšší cenu, než si mnohdy dokážeš představit. Poškozuješ tím životní prostředí a mnohdy i své zdraví. 

Proč je důležité investovat do udržitelného dětského oblečení si můžeš přečíst tady. 

Co se skrývá za produkcí RYCHLÉ MÓDY?

Aby bylo možné vyrobit obrovské množství vláken, které jsou potřeba k udržení výrobních požadavků, používají se pesticidy. Pesticidy chrání rostliny před hmyzem a chorobami. Důsledky jejich používání však mohou být pro zničující. Pesticidy se mohou dostat do vodních toků a ničit ekosystémy v okolních oblastech a někdy dokonce i stovky kilometrů daleko. 

Syntetické barvivo z barvení oděvů může mít stejné účinky. Toxické chemikálie se dostávají do vodních toků a proměňují  řeky nebo rybníky v jasně zbarvenou vodu a zabíjejí mořský život. Vědci, kteří vliv pesticidů zkoumali, zjistili, že pesticidy také zvyšují v populaci určité typy onemocnění. 

A tady se dostáváme od životního prostředí k lidem. Pracovní podmínky zaměstnanců jsou často nelidské. Výrobci rychlé módy neberou ohled na pracovní prostředí ani věk pracujících. A tak se můžeš setkat s tím, že ženy s dětmi pracují bez přestávek 10-16 hodin v kuse, v uzavřených prostrech bez klimatizace. Pracovníci také nedostávají ochranné pomůcky, a tak bývají v přímém kontaktu s nebezpečnými výrobními chemikáliemi. Za to vše dostávají výplaty pod stanovenou minimální mzdou.

Jak se vyhneš RYCHLÉ MÓDĚ

V Bergam jsme přesvědčeni o tom, že nepotřebujeme nejnovější módní trendy, abychom drželi krok se společností. Uvědom si, že materiální věci tě stejně nedělají šťastnými. Jsou to naplňující mezilidské vztahy, díky kterým se cítíš dobře. Být trendy nevytváří milující, vděčnou a zábavnou rodinu. 

Když si dáš do rovnice kvalitní dětské body, které víš, že je vyrobeno poctivě, vydrží velké množství pracích cyklů, aniž by se rozpadlo, nebo přehnaně natáhlo, a tvůj drobeček díky němu nebude mít potíže s ekzémem, versus trendy obleček, který po pár nošeních poletí do koše… věříme, že budeš mít jasno. 

Proto tě chceme vyzvat k přesunu tvé pozornost na to, co je důležité, a to je právě funkčnost oblečení. My za tebe zkoumáme společnosti, jejichž zboží ti nabízíme. Hledáme pro tebe a tvé děti oblečení z těch nejjemnějších materiálů a snažíme se zjistit co nejvíce o firmách a o pracovních podmínkách osob, které tam pracují. 

 

Jaké společnosti v BERGAM podporujeme? 

Nejen, že se chceme vyhýbat společnostem, které se zabývají fast fashion, ale hledáme pro tebe ty společnosti, které se snaží něco změnit. 

Přinášíme zboží od ekologických podniků, které nabízí vysoce kvalitní oblečení s dlouhou životností. Vybíráme ekologicky šetrné materiály. Proto na BERGAM najdeš nejen funční ale hlavně organické oblečení, které se drží daleko od pesticidů. Výběrem čistě přírodních materiálů společně pomáháme životnímu prostředí a zdraví nás všech.

Toto pravidlo potvrzuje značka Safa, která je dobře vedená rodinná firma s osobním nasazením a službami již od roku 1931. Jsme hrdým výhradním distributorem této značky pro Českou a Slovenskou republiku. Značka Safa je již několik generací synonymem kvalitních ponožek a merino oblečení pro celou rodinu, a to díky dlouholetým zkušenostem, odborným znalostem, přísným požadavkům na zajištění kvality a neustálému vývoji produktů.

Až si budeš příště plnit košík v supermarketu hromadou oblečení, zastav se. Zamysli se nad tím, odkud to oblečení pochází a hlavně kdo ho vyrobil. Podporuj spolu s námi myšlenku udržitelnosti a lepšího světa pro naše nejmenší. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.