Průvodce nepromokavým oblečením: Jak vybrat kvalitní a funkční svršky na ven

Nechej mě hádat... Miluješ kvalitní funkční oblečení, ale jde ti občas hlava kolem z toho, jaké vlastnosti by mělo svrchní funkční oblečení mít? 

Neboj, pomůžeme ti s výběrem a dáme ti tipy, co při nákupu zvážit.

Co to je svrchní funkční oblečení?

Pojďme si nejprve uvést tento pojem na pravou míru. Svrchní oblečení neboli třetí vrstva je oblečení, které nezkazí zábavu v loužích a v blátě, ve sněhu i v dešti. A to vše ideálně najednou. Pokud to myslíš s procházkami za každého počasí opravdu vážně, do této vrstvy se vyplatí investovat. Protože promočené dítě je smutné dítě. Spokojené dítě je to, které je v teple a suchu. 

Ano, v jakémkoliv supermarketu dnes můžeš koupit „nepromokavé“ oblečení všeho druhu. Troufám si říct, že ty jsou ale spíše pro „příležitostné“ nošení. Často je nepromokavé jen do prvního vyprání a někdy ani to ne… 

Pojďme se tedy podívat na to, co by nemělo uniknout tvé pozornosti při výběru nepromokavých bund, kalhot, nebo třeba rukavic.

 

Jaké svrchní oblečení si máš tedy vybrat?

Všude se hovoří se o vodním sloupci, prodyšnosti, nepromokavém a vodoodpudivém oblečení. Jak na to a co je pro tvoje dítě nejlepší? Dali jsme pro tebe dohromady malého průvodce, který ti výběr může usnadnit.

Vodní sloupec

Vodní sloupec je měřítkem toho, jak vysokému tlaku může oděv odolat, než propustí vodu. Zjednodušeně řečeno hodnota vodního sloupce nám říká, jak velkému sloupci vody dokáže konkrétní tkanina odolávat, dokud nezačne prosakovat. Pokud je tato hranice překročena, oblečení začne prosakovat a bude mokré.

U vodního sloupce rozhodně neplatí čím vyšší tím lepší.. 

Mnoho maminek si myslí, že čím větší vodní sloupec, tím lépe. Ve skutečnosti to není ale úplně pravda. S velkou pravděpodobností pokud pořídíš svým dětem oblečení s tím nejvyšším vodním sloupcem, děti je v našich podmínkách ani nevyužijí. 

Tady je jednoduchý přehled:

  • 3 000 - 5 000 mm: vhodné do mírného deště.
  • 6 000 - 10 000 mm: krátkodobě silný déšť, mírný dešť několik hodin.
  • 11 000 - 15 000 mm: silný déšť několik hodin nebo mírný po celý den.
  • 16 000 - 20 000 mm: silný déšť, mokrý sníh.
  • 20 000+ mm: silný vytrvalý déšť. Zde jsou pouze oděvy, které jsou profesionální a vydrží opravdu silný déšť. Pozor, oděv ale vůbec nedýchá.

A tady už se dostáváme k prodyšnosti.

Prodyšnost

Prodyšnost znamená, kolik gramů tekutiny může oděv uvolnit na metr čtvereční za den. Platí tedy, že čím více je oděv nepromokavější, tím horší je jeho schopnost dýchat.

Mysli na to, že vodní sloupec musí být v souladu s  prodyšností. Bunda s vodním sloupcem 12 000 je super funkční kousek v dětském šatníku, ale pokud bude dítě běhat, skákat a zahřeje se,  bude se v ní potit. A to taky nechceme. Je důležité myslet na to, k jakému účelu a do jakých podmínek s dětmi oblečení využijeme.

 

Voděodolný, nepromokavý a voděodpudivý – jaký je v tom rozdíl? 

Často se můžeš setkat s těmito pojmy: voděodolný, nepromokavý a voděodpudivý.  Zní to skoro stejně, tak jaký v tom je rozdíl?

  1. NEPROMOKAVÝ znamená, že oblečení můžeš namočit do vody na delší dobu s tím, že se v něm neobjeví vlhkost. Pokud nemáš doma ale malého rybáře nebo milovníka kanoistiky, pravděpodobně to nevyužiješ. U oblečení si vždy dávej pozor na švy, pokud je šev nedokonalý, voda si cestu najde. Abychom vybavení mohli označit „nepromokavé“, musí odolat minimálnímu tlaku 2 000 mm vodního sloupce.
  2. VODĚODOLNÉ oblečení je pro naprostou většinu dětských aktivit v dešti dostačující. Oblečení vydrží každý déšť nebo cáknutí louže při běžných dětských lumpárnách. Ale položme si ruku na srdce, většinou platí, že pokud se s dětmi v dešti ocitneme, pravděpodobně se snažíme co nejrychleji dostat pod střechu. Mysli na to, že voděodolnost neznamená 100% nepromokavost. 
  3. VODOODPUDIVOST je tedy co? Jedná se o povrchovou úpravu. Znamená to tedy, že materiál dětského oblečení nenasákne vodu, která na něj dopadá. Na povrchu materiálu se tvoří kapky vody, které pak stékají pryč. Vodoodpudivost tedy neznamená nepromokavost. 

Vodoodpudivé oblečení je schopné chránit před nasáknutím vodou, ne však po dlouhou dobu. Pokud na oblečení působí větší tlak (mokrá dětská skluzavka, dlouhé klečení na mokré trávě...), snižuje se tím doba odolnosti proti vodě a dešti. 

Mysli na to, že vodoodpudivá úprava je dočasná a musíš ji pravidelně obnovovat impregnací. Přece jen taky neočekáváš, že když děti v červenci namažeš opalovacím krémem, že jim ochrana vydrží až do příštího roku.

Tak to byl náš průvodce po pojmech, se kterými ses už při nákupu funkčního svrchního oblečení setkala, ale možná jsi nevěděla, co znamenají. Věříme, že v tom máš nyní jasno.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.