Systém cibule, aneb jak správně nejen v zimě vrstvit oblečení u dětí i dospělých

Taky často přemýšlíte o tom, jak správně vrstvit oblečení, abyste se v něm vy i vaše dítě cítili příjemně za všech okolností? Pojďme si něco říct o všude zmiňovaném třívrstvém systému, který se skládá z funkčního prádla, tepelně-izolační vrstvy a ochranné vrstvy.

Umět se správně obléct do jakýchkoli podmínek znamená velkou svobodu. Odměnou za to jsou nezapomenutelné okamžiky v přírodě vás i vašich dětí, které umí vykouzlit třeba voda, bláto nebo led. Počet vrstev se odvíjí od počasí i aktivit, které máte zrovna vy i vaše děti v plánu. Buďte jako cibule! Mějte více tenkých vrstev.

První vrstva, aneb kvalitní funkční oblečení přímo na tělo

Hlavní funkcí této vrstvy je odvádět pot od pokožky a udržovat tak pokožku těla neustále v suchu a teple. Základem správného vrstvení je, aby vám oblečení nebylo příliš volné, ale naopak nebylo ani moc těsné. Je tedy třeba zamezit mezerám mezi tělem a prádlem.

Zajímá tě, co na sebe v zimě, aby ses hned nezpotila? Přečti si náš článek o tom tady. 

Doporučujeme u dospělých tuto vrstvu tvořit tričky z merino vlny s krátkým i dlouhým rukávem a merino kalhotami. U nás na e-shopu naleznete širokou nabídku pro ženy, muže i děti. Můžete samozřejmě sáhnout také po oblečení ze syntetických vláken, jako je polypropylen nebo polyamid. Co si ale budeme povídat, vlněné oděvy jsou o dost šetrnější k naší planetě. Oblečení by mělo mít ploché švy, aby vás nikde nic netlačilo.

U větších dětí je to velmi podobné, jako u dospělých. Ale co miminka? Kvalitní základní vrstvu vytvoříte z dětského body a punčocháčů z merino vlny.

Druhá vrstva, aneb když se ochladí

Druhá vrstva má funkci především termoizolační, neboli má za úkol udržet tělo v teple. Musí být dobře prodyšná, aby odváděla pot od těla. Pokud nastane mírné ochlazení, druhou vrstvou může být opět termo triko s dlouhým rukávem. Podívejte se třeba na světlý rolákový střih se zipem pro děti v naší nabídce zde. Při větším ochlazení v zimě použijte mikinu, nejčastější variantou jsou různé typy fleecových materiálů. U malinkých dětí je skvělou volbou overal ze 100% merino vlny – nikde nic netlačí a nemusíte se bát, že miminku bude táhnout na záda. Vždy se dívejte po merino oděvu v gramážích nad 200 g/m2. Takovéto oblečení se příjemně nosí, dobře dýchá a izoluje i provlhlé.

Třetí vrstva, aneb silný vítr, déšť a sníh

Třetí vrstva jednoduše řečeno chrání tělo před nepříznivým počasím. Svrchní bundy a kalhoty musí být proto nepromokavé, aby vlhkost nepronikla k tělu. V ideálním případě by ale oblečení mělo být zároveň velmi prodyšné, aby se vlhkost vyprodukovaná tělem odpařovala snadno ven.

Materiál, ze kterého se vyrábí oděvy, které jsou větru odolné, se někdy souhrnně označují jako softshell. V zásadě se na trhu vyskytují dvě varianty. Softshell membránový a nemembránový. První varianta s podšívkou poskytuje výbornou ochranu proti větru a v pohodě si poradí i s deštěm. Druhá nemembránová varianta vyniká skvělou větru odolností a perfektní prodyšností. Oděv bývá často opatřen vodoodpudivou úpravou, vcelku bez problémů tedy zvládne lehkou přeháňku.

 

Velká zima, aneb existuje i čtvrtá vrstva

Oblíbenou variantou jsou v tomto případě péřové bundy, které se vyznačují nízkou hmotností a skvělou sbalitelností, což znamená, že se dají vzít s sebou takřka kamkoliv. Peří poskytuje více tepla při nižší váze a menším objemu. Jeho nevýhodou je, že nesmí zmoknout. Mokré ztrácí své izolační schopnosti. 

Samotnou kategorií pak bývá nepromokavé oblečení, které tvoří jakési brnění. To často ocení naši nejmenší, které tím ochráníme před řáděním živlů. Kvalitní nepromokavé oděvy bohužel nejsou levnou záležitostí. Proč ty pláštěnky stojí tolik? Na jedné straně se nesmí voda padající z nebe dostat dovnitř, na druhé se musí vlhkost přenesená od těla ostatními vrstvami dostat ven.

Na hlavu patří čepice nebo kukla. Ideální pokrývka hlavy je ta, která nebude vás nebo dítě nikde tlačit, ale zároveň nebude sklouzávat.

Na ruce dejte vhodné rukavice. Na podzim a na jaře je dobré mít zejména u dětí dostatečné množství rukavic a i během krátké procházky je vždy vystřídat za suché.  V zimě musí být rukavice především nepromokavé. U dětí je důležité, aby se rukavice pohodlně nasazovaly, ušetří to čas i nervy rodičů. Podívejte s v naší nabídce na celopropínací rukavice pro miminka.

Více o tom jak vybrat správné a funkční svršky na ven najdeš v našem průvodci nepromokavým oblečením.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.