Co na sebe v zimě, aby ses hned nezpotila? Dva tipy

Jistě to znáš taky… Vyrazíš ven s kočárkem, oblečeš si svoje oblíbené merino triko, ale stejně se domů vrátíš úplně propocená. 

Tlačit v zimě kočárek ve sněhu není nic moc. Umět se správně obléct do jakýchkoli podmínek znamená velkou svobodu. Odměnou za to jsou nezapomenutelné okamžiky v přírodě vás i vašich dětí, které umí vykouzlit třeba voda, bláto nebo led. Počet vrstev se odvíjí od počasí i aktivit, které máte zrovna vy i vaše děti v plánu. Jak nadměrnému zpocení zabráníš? 

Buďte jako cibule! Mějte více tenkých vrstev. Jak správně vrstvit oblečení u dětí i dospělých se dozvíš tady. 


Tip 1: Oblečení vrstvi jako cibuli

Mysli na to, že potřebuješ svoje oblečení správně poskládat a navrstvit. Uvědom si, že vrstvy musíš kombinovat tak, aby všechny dokázaly vlhkost odvést co nejdále od těla pryč. Ne tak, aby pot hned první vstva zadržela na tvém těle. To by ti byla hned zima. 

Systém oblékání se jako cibule už od nás určitě znáš. Oblékej se jako cibule do vrstvev, kdy každá vrstva má svou důležitou důležitou funkci, aby to vše fungovalo tak, jak má. 

První vrstva na těle odvádí pot od pokožky na vnější stranu oděvu. Pak se vlhkost vypařuje dále do další vrstvy. Pro ideální pohodlí oblékni první vrstvu přiléhavou na tělo. My doporučujeme dámské merino spodní prádlo a tílka.

Druhá vrstva se stará o teplo a odvod potu do další vrstvy. Pokud bude druhá vrstva např. z bavlny, očekávej, že vlhkost nasákne. Za nás tady sáhni po merino triku nebo svetru.

Třetí vrstva chrání před větrem, deštěm a sněhem. Tady si oblékni nepromokavou bundu, zateplený kabát nebo kalhoty.

Tip 2: Zpočátku by ti mělo být mírně chladno 

Pokud vyrážíš na rychlou a náročnější procházku do chladného počasí, obleč se tak, aby ti hned po opuštění bytu bylo spíše chladno. Jakmile se venku s dětmi zahřeješ, bude ti příjemně a nebudeš se zbytečně potit. 

Ať chceš nebo ne, potíme se všichni a je to naprosto přirozené. Pokud na sobě nemáš funkční oblečení, zůstává pot na pokožce a v první navlhlé vrstvě. A tak to začíná a může dojít k přehřívání nebo naopak k podchlazení těla. Pokud si na sebe oblékneš funkční oblečení, to se ti postará o odvod potu od pokožky. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.