Proč investovat do udržitelného dětského oblečení – tři pádné důvody

V posledních letech jsme byli svědky toho, že se stále více značek rozhodlo vytvářet oblečení vyrobené z udržitelných látek (merino vlna, hedvábí, tencel, konopí, umělé hedvábí z bambusu a azlon ze sóji).

Tady je proč: výrobní proces je šetrnější k životnímu prostředí, oblečení má zvýšenou odolnost a pro mnoho lidí menší podráždění pokožky. S tím ale narostla i cena tohoto oblečení. Proč do něj investovat?

Průkopníkem v tomto „eko“ hnutí je sektor dětského oblečení. A není se čemu divit. Došlo k velkému nárůstu množství dostupného udržitelného dětského oblečení. To není žádné překvapení, protože výhody jsou nedocenitelné. 

To, na čem novým rodičům opravdu záleží, je blaho jejich nového malého uzlíčku radosti a udržitelné dětské oblečení jistě splňuje všechny požadavky na bezpečnost a pohodlí.

Pojďme se spolu podívat na tyto 3 hlavní výhody udržitelného kojeneckého oblečení a proč bys měla zvolit udržitelné dětské ponožky, čepice, overaly a body před jinými dostupnými možnostmi.

Výhoda první: Méně podráždění a lepší pohodlí

Běžná bavlna se pěstuje pomocí chemických hnojiv a pesticidů, které mohou způsobit podráždění, pokud má vaše dítě citlivou pokožku. Značky, které si vybírají konvenční bavlnu nebo neudržitelné látky, mají s velkou pravděpodobností za prioritu nízké náklady. Je tedy možné, že barviva nebo pomocné látky, které použili při výrobě, mají více dráždivých látek. Pokud máš doma miminko s citlivou pokožkou, pozor!

Na druhou stranu, udržitelné kojenecké oblečení je vyrobeno s ohledem na maximální péči o miminka a životní prostředí. To je důvod, proč budou pravděpodobně při výrobě použita barviva s nízkým dopadem na životní prostředí. Bez ohledu na to, zda má vaše dítě citlivou pokožku nebo ne, nákupem udržitelných či organických produktů je chráníte. Ať se děje, co se děje.

Výhoda druhá: Velká odolnost

Všichni víme, že miminka a batolata jsou skvělými tvůrci „nehod“ :-) Skvrny, skvrny a zase skvrny. Ty jsou každodenní rutinou pro všechny rodiče. Jako rodiče proto chceme kupovat kojenecké oblečení, které je odolné a vydrží několik vyprání v řadě. 

Studie ukázaly, že organická bavlna je odolnější než konvenční bavlna (biobavlna má větší tloušťku vlákna). S jistotou můžeme říci, že se na BERGAM pro vás snažíme vybírat dětské oblečení, které je „vyrobeno tak, aby vydrželo“.

Víš, jak správně prát oblečení z merino vlny? Přečti si náš článek Jak prát merino oblečení, aby zůstalo co nejdéle „jako nové“.

Výhoda třetí: Šetrné k životnímu prostředí a eticky vyrobené

Ačkoli většina značek udržitelného kojeneckého oblečení jsou malé společnosti, můžeme s jistotou říci, že se starají o životní prostředí a sociální spravedlnost. Kromě používání udržitelných tkanin se mnoho z těchto produktů také dodává s recyklovanými obaly, používají k tisku sójový inkoust a co je nejdůležitější, jsou vyrobeny eticky. 

Pokud máš podobnou životní filozofii a chceš se vyhnout rychlé módě, u které, jak jsme si řekli, tlačí výrobci na cenu (tedy šetří nejen na materiálech, ale i na pracovní síle), je udržitelná móda jasnou volbou. 

Nojo, ale udržitelné dětské oblečení je často dražší…

Na Bergam povzbuzujeme rodiče, aby přešli od „rychlého módního oblečení“ (FAST FASHION) k „pomalému nakupování“ (SLOW FASHION). To znamená, že vám ukazujeme, jak přemýšlet o dopadu na životní prostředí, než si koupíte trička nebo šaty, které plánujete nosit po dobu 3 měsíců. 

Více o fast fashion se můžeš dočíst zde. 

Místo toho, abyste utráceli 500 korun za 3 dětská body, které se už po prvním nošení možná nikdy nebudou vypadat stejně, investujte těch 500 Kč za kvalitní body, o kterém víte, že z něj můžete vytěžit maximum – tvému dítěti ho oblečeš vícekrát a také ho při správném praní jen tak nezničíš.

Jak již bylo zmíněno, udržitelné dětské ponožky, čepice a další oděvy jsou vyrobeny z tkanin, které buď nepoužívají chemikálie, nebo méně škodlivé chemikálie (jako barviva). To je nevyhnutelně činí nákladnějšími než jiné dostupné možnosti. 

Na první pohled udržitelné kojenecké oblečení může být dražší, ale pokud vezmeš v úvahu dopad na životní prostředí, bezpečnost a pohodlí, které přináší, a přidáš na trvanlivosti a klidu, bude celková cena mnohem nižší, než si myslíš.

Stále více se setkáváme s tím, že mnoho lidí začíná chápat dopad změny klimatu a je ochotno na ně reagovat (přechod na solární energii nebo jízda v elektrickém vozidle). Myslete také na to, co sobě i svým dětem každý den oblékáte.

Na Bergam najdete dětské oblečení pro miminka, batolata a větší děti od hlavy až k patě. 

Víme, jak těžké může být vybrat dětské oblečení. Chceme vám tak usnadnit život jak jen to jde – ať už jste čerství rodiče, prarodiče nebo rodičovství už máte v malíku.

Pokud stále tápeš, a potřebuješ poradit poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší, napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.