3 důležité faktory pro nákup dětských ponožek

Vybrat dobré dětské ponožky může být pro rodiče tou nejjednodušší, a zároveň velmi obtížnou věcí. Jednoduché? Ano, samozřejmě, existují tisíce možností, ze kterých si můžeš vybrat a jde přece jenom o „ponožky“.

Obtížné? Rozhodně ano. Jak si vybrat ze všech dostupných možností? Poznáváš se? Pojď se s námi podívat na 3 důležité faktory, které když vezmeš v úvahu při nákupu dětských ponožek (nebo ponožek pro dospělé), vybereš si správně.

Také si pamatuješ, když jsi konečně koupila dokonalý pár ponožek a o pár dní později jste se vrátili z procházky v parku a ty jsi zjistila, že vám jedna ponožka chybí? Také tě štve, když ponožky nedrží, padají a vyhrnují se? Pak čti dál a dozvíš se, jak tomu předejít.

Chcetei dopřát svým nohám norský luxus od značky SAFA? Pak je tento článek přesně pro vás. 


Faktor první: Na materiálu ponožek záleží

Při výběru ponožek nejprve zvaž použitý materiál. Při pohledu na informaci o složení zjistíš, že většina ponožek je vyrobena ze směsi různých vláken. Neexistují žádné ponožky vyrobené ze 100% bavlny nebo jakéhokoliv jiného vlákna. Proč? Protože vždy je potřeba přidat nějaké elastické vlákno, aby se ponožky roztáhly a správně padly. 

Naše nohy mají spoustu potních žláz. Zatímco u ponožek pro dospělé je velmi důležité, aby vlhkost nejen absorbovaly, ale také ji odváděly, u dětských ponožek to není až takovou prioritou, ale samozřejmě i malým dětem se potí nožky. U dětských ponožek je zásadní schopnost materiálu udržet teplo, protože dětská chodidla se velkou měrou podílejí na regulaci tělesné teploty.

Z jakých materiálů můžeš dětské ponožky vybírat?

Bavlna

To je nejběžnější materiál, který na trhu najdeš. Je to cenově nejdostupnější tkanina a dobře udržuje teplo. Je to přírodní vlákno, které většina rodičů preferuje. Pokud je to možné, hledej organickou bavlnu, protože se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů, což snižuje poškození naší milované matky přírody. 

Merino vlna

Lidé si vlnu obvykle spojují se zimou a chladným počasím, ale merino vlna je prodyšná látka, kterou můžeš nosit po celý rok. Tato příze je vyrobená z vlny ovcí merino. Merino vlna si získala oblibu mezi sportovci, turisty a baťůžkáři. 

Je tedy dražší než bavlna, akryl nebo nylon, ale je to prostě skvělá volba pro batolata nebo starší děti, které celý den běhají, aby vyčerpaly svou nekonečnou energii. Merino ponožky tebe i tvé děti v zimě zahřejí a v létě se nebudeš koupat v potu.  

Nylon

Nylon se obvykle mísí s jinými tkaninami (bavlna, umělé hedvábí z bambusu nebo azlon ze sóji), které často tvoří 20 až 50 % obsahu tkaniny ponožek. Nylon dodává odolnost a pevnost a rychle schne.

Elastan, Spandex nebo Lycra

Jedná se o materiály, které dodávají pružnost a umožňují ponožkám správně sedět. Obvykle je z těchto materiálů tvořeno pouze malé procento (2 až 5 %) obsahu tkaniny ponožek. Sice malé procento, ale to je důležitý faktor, který rozhoduje o padnutí ponožek a o tom, jak dlouho vydrží fit. Nekvalitní gumičky se uvolní a ponožky snadno spadnou.

 

Faktor druhý: Vhodná konstrukce ponožek

Dvě nejdůležitější věci, které ber v úvahu při kontrole konstrukce dětských ponožek, jsou: švy na prstech a zakončení horní části ponožek. 

Švy na prstech 

Ponožky jsou v první fázi výroby pleteny jako tubus. Poté jsou přemístěny do procesu, který má být uzavřen přes šev na špičce a dále prochází přes horní část prstů. Tradiční švy na špičce spojené se strojem jsou objemné, vyčnívají a mohou být dráždivé a nepříjemné. 

Další metodou jsou ručně spojované ploché švy, šev je tak malý a je prakticky neviditelný. Ručně spojované švy jsou však nákladné a výrobní rychlost je asi 10 % strojní výroby, takže se používají hlavně pro kojenecké ponožky a špičkové ponožky pro dospělé. 

Při nákupu dětských ponožek je obrať a zkontroluj švy na prstech, aby ses ujistila, že jsou pro tvé děti pohodlné.

Horní lem ponožky

Kromě kvality použitého elastického vlákna, které určí, zda dětské ponožky zůstanou tam, kde mají být, je dalším faktorem typ zakončení ponožek. Lem ponožek by měl být široký a po sundání ponožky bys neměla vidět nad kotníkem otisky lemu škrtícího nožičku.

Dvojité žebrové prošívání poskytne větší podporu díky struktuře dvojité nitě, která zajišťuje, že se uzávěr neuvolní, a také díky dvojité struktuře nemusí být uzávěr tak těsný, aby zanechával stopy a nepříjemné otlaky. Poznáš to tak, že u dvojitého žebrového prošívání bude povrch a vnitřní strana uzávěru vypadat stejně.

Faktor třetí: Správná velikost ponožek

Důležitá je i velikost dětských ponožek. Často si rodiče myslí, že velikost ponožek u miminek je naprosto nepodstatná. Čím větší, tím lepší, alespoň déle vydrží, co? Opak je pravdou. 

Ponožky by měly být přiléhavé, protože pokud jsou volné, nebudou držet na svém místě. Problém ale také vzniká, pokud jsou ponožky příliš těsné a nedovolují dětským prstíkům volný pohyb. 

Kupuj proto ponožky odpovídající velikosti nohy dítěte, aby prstíky měly dostatek prostoru a nebyly stlačovány.  

Bonusové tipy pro výběr nejen dětských ponožek

Doufáme, že ti tyto 3 faktory pomohou vybrat si dobrý pár dětských ponožek, které jsou pohodlné a vydrží. 

I když jde jen o pouhé ponožky, kupuj raději kvalitu než kvantitu. Zejména u dětských ponožek je důležité vybrat správné materiály a konstrukce, aby byly ponožky pohodlné na nošení a skutečně zůstaly na nožičkách tvého dítěte déle než několik minut. 

 

Tady jsou 3 bonusové tipy, které ti pomohou na ponožkách ušetřit:

  • Dobrý pár ponožek může vydržet 3-4 roky, zatímco nekvalitní ponožky nevydrží déle než 6 měsíců (obvykle se uvolní gumičky nebo ztratí tvar). 
  • Pokud nosíš jeden pár ponožek denně, 7-10 párů kvalitních ponožek ti bude sloužit 3-4 roky. Za stejnou dobu 3-4 let projdeš asi 56 páry nekvalitních ponožek. 
  • 56 vs 10 párů je rozdíl. A s velkou pravděpodobností utratíš více peněz za těchto 56 párů než za 10 opravdu dobrých párů. 

Asi je jasné, čemu dáš přenost, viď? A jestli si chceš rovnou pár kvalitních kousků pořídit, u nás na Bergam najdeš dětské, dámské i pánské nejen merino ponožky. A ano, tyto jsou pohodlné a zárověň vydrží ;)

A pokud stále přemýšlíš, proč investovat do merino ponožek, pak si můžeš přečíst těchto pět důvodů, které tě určitě přesvědčí k nákupu. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.