Jaké pyžamo vybrat pro klidný a pohodlný spánek dětí?

Také si s příchodem podzimu lámeš hlavu, jaké pyžamo je to pravé pro tvoje děti? Jak se noci ochlazují, stačí přece zabalit děti do teplého pyžámka, přikrýt je dekou a problém je vyřešený, co? Ale nemůže být dětem horko? Máme pro tebe odpovědi na všechny tvé otázky ohledně dětských pyžam.

I pyžamo rozhoduje o klidném spánku tvého dítěte

To, z jakého materiálu je oblečení na spaní vyrobeno, je velmi důležitým faktorem pohodlného a klidného spánku. Dětské pyžamo může být vyrobené z merino vlny, bavlny, vlny, flanelu, fleecu, bambusu, hedvábí… a tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Jak děti rostou, jejich prožívání spánku se může měnit. Například batolata, kterým je v noci příliš teplo, mohou být náchylná k nočním děsům. I když už děti umí mluvit, tak je velmi obtížné zjistit, proč se probouzejí. 

Mysli na to, že se nemusíš děsit, pokud jsou ruce a nohy dítěte chladné. Je to normální. Nejlepší způsob, jak posoudit teplotu dítěte, je sáhnout na zátylek, hrudník, záda nebo bříško. Pokud je tam dítěti teplo, je vše v pořádku.

Celou nabídku našich merino pyžámek pro malé i větší děti najdeš tady

Z jakých materiálů můžeš vybírat pyžamo pro děti a po které kdy sáhnout?

FLANEL je volně pletená látka obvykle vyrobená z vlny, bavlny nebo syntetických vláken. Je známý pro svou měkkost, teplo a cenovou dostupnost. Je příjemně hřejivý a jako materiál se pro dětská pyžama velmi osvědčil.

BAVLNA je obvykle přírodní lehká tkanina, která je měkká na dotek. Je prodyšná, umožňuje cirkulaci vzduchu a nedráždí pokožku. Bavlna nemá ale nejlepší izolační schopnosti, takže dítěti může být v chladnějším počasí zima.

FLEECE je druh polyesteru. Znám to také, není nic roztomilejšího, než dítě v plyšovém fleecovém pyžamu. Zvláště v době Vánoc, najdeš fleecové pyžámka se sněhulákem, Santou i sobem na každém rohu. Fleece ale není tím nejlepším materiálem pro dětský spánek

A tady je proč: Fleece je syntetická tkanina, která nepomáhá regulovat tělesnou teplotu. Fleece nedýchá, takže se dítě může snadno a rychle přehřát. A pokud se fleece namočí, vlhkost se zachytí na jemné dětské pokožce a může způsobit vyrážku nebo podráždění. 

Možná brzy zjistíš, že se při nošení takového pyžámka děti velmi potí a budí se, protože jim je příliš horko. 

BAMBUS je velmi příjemný materiál i pro tu nejcitlivější pokožku a přirozeně odvádí vlhkost, takže děti udrží v příjemné teplotě. Bambusové pyžámko je navíc hypoalergenní a může být velmi příjemné pro děti s nejrůznějšími druhy alergií. 

A co naše milovaná merino vlna?

  • Merino vlna je úžasné přírodní vlákno. Většina rodičů se zamýšlí nad otázkou, jestli pyžamo z merino vlny nebude dráždí pokožku dítěte? Patříš mezi ně? Vlákna merino vlny jsou mnohem jemnější než lidský vlas. To znamená, že vlákna se snadno ohýbají a nedráždí pokožku.
  • Merino vlna je hypoalergenní a má přirozené antibakteriální vlastnosti, které pomáhají udržovat jemnou pokožku dítěte čistou, zdravou a bez bakterií. Bylo provedeno také několik studií o vlivu merino vlny na atopický ekzém (atopická dermatitida), které ukazují, že merino nošené na kůži pomůže snížit příznaky ekzému.
  • Merino vlákno je pružné a vrací se zpět do původního tvaru. Díky tomu není pohyb v merino vlně nijak omezován.
  • Ať už se chystáš na hory nebo k moři, vlněné pyžamo pro děti můžeš přibalit do kufru. Merino vlna zná způsob, jak regulovat tělesnou teplotu, umí hřát i chladit.

Nejdůležitější u výběru pyžama je pohodlí tvého dítěte

 Ať už pro své děti vybereš jakýkoliv materiál, je důležité, aby pyžamo bylo pohodlné. Dětské pyžamo by mělo být spíše volné než přiléhavé, bez velkých knoflíků, visaček nebo mašliček, které by mohly bránit klidnému spánku. 

Na noc své dítě oblékni do oblečení vyrobeného z přírodních látek, abyste pomohli regulovat tělesnou teplotu dítěte a zabránili podráždění pokožky vlhkostí.

Pro děti, které mají velmi studené nohy, jsou lehké ponožky skvělou volbou. Mysli ale na to, že pokud jsou dětské nohy příliš teplé, může to způsobit přehřátí celého těla a nepříjemné buzení. Vždy se ujisti, že jsou ponožky dostatečně volné a pohodlné.

Ať už si vybereš pyžámko z jakéholi materiálu, přejeme tobě i tvým dětem klidný a spokojený spánek. Protože pro spokojený dětský spánek jsou rodiče ochotni udělat cokoliv, souhlasíš?

O tom proč do postele nepatří polyester, se můžeš dočíst v tomto článku. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.