Spací pytel pro děti – ano nebo ne?

V tomto krátkém průvodci si projdeme a vysvětlíme, co je to spací pytel, v jakém případě se stane tvým věrným pomocníkem a jak dlouho ho může tvoje miminko používat. 

Představíme ti také ty největší výhody spacího pytle pro tvé miminko, abys věděla, jestli ho máš do výbavičky pořídit. Připravena? Jdeme na to! 

Co je to spací pytel?

Spací pytel není jen oděv, který dítě nosí při spánku a odpočinku. Spací pytel pro děti vypadá jako pyžamo s krátkým nebo dlouhým rukávem a ve spodní části má široký otvor. Spací pytel můžeš použít místo přikrývky nebo peřiny, když jde tvé miminko spát. 

Přečti si článek o tom, proč do postele nepatří polyester. 

Kdy se ti vyplatí pořídit spací pytel místo peřinky?

Máš-li doma malého kopálistu, kterého v noci co hodinu musíš přikrývat, protože se odkopal, a pak se budí chladem, sáhni určitě po dětském spacím pytli, ideálně celoročním. 

Na Bergam máme široký výběr spacích pytlů z merino vlny a bambusu vhodných pro různá roční období a teploty 

Co obléct do spacího pytle?  

Neexistuje jednoznačná odpověď. Kdybychom to ale měli zjednodušit, tak pro tebe máme toto doporučení: Abyste se všichni dobře vyspali, dítě obleč tak, aby se cítilo komfortně.

Začni s jednou vrstvou a přidej další vrstvy, pokud je tvé dítě studené, nebo se zdá být neklidné. Podobně odeber vrstvy, pokud je dítěti v noci příliš horko. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda si dítě udržuje příjemnou teplotu, je zkontrolovat jeho hrudník, bříško, zátylek nebo záda. Mrkni na to jak správně vrstvit, zde. 

Prosím, nedělej si starosti, pokud jsou dětské ruce během spánku mírně chladnější. Rychlou kontrolou se dotkni dětského zátylku, protože ten ti napoví o pohodlí tvého dítěte nejvíce. Pokud je dítěti zima, nebo je zpocené, buď uprav teplotu v místnosti nebo vrstvy, které má na sobě.

V letních měsících stačí body pod spacák a v zimě se hodí merino pyžamo/kombinéza. Přidej ponožky, ať nohy dítěte zůstanou v teple, pokud kombinéza nemá žádné nohy. Každý den kontroluj, jak dítě spí, a další večer uprav vrstvy.


Jaké jsou TOP výhody použití spacího pytle?

  • Neřešíš odkopávání peřinky. Spací pytel pomáhá miminku udržovat dobrou tělesnou teplotu po celou noc
  • V posteli už pro děti nepotřebuješ peřinu ani přikrývku. Nemusíš se tedy bát, že by se dítě zamotalo a deku dostalo přes obličej.
  • Spací pytel ti usnadňuje přebalování. Na našich stránkách najdeš nejčastěji spací pytle, které mají vpředu zip a dole druky. To znamená, že nemusíš své dítě budit, když je čas na výměnu plenky.
  • Nemusíš se bát, že by dítěti byla zima. Spací pytel obejme celé dítě, a to se tak cítí útulně a v bezpečí během spánku.

Jaký spací pytel pro děti ti doporučíme? Rozhodně značku Geggamoja

  • Spací pytle jsou vyrobeny z nejkvalitnějšího bambusu, organické bavlny a trochy elastanu.
  • Vybereš si z různých barev, vzorů a modelů. V našem sortimentu najdeš roztomilé spací pytle s králíčky nebo ježky i obyčejné.
  • Látky jsou vyráběny v továrně s certifikací Öko-tex. To znamená, že si jako rodiče můžete být jisti, že každá složka produktu byla testována na škodlivé látky a že produkt je neškodný pro zdraví dítěte.

Jak dlouho může dítě používat spací pytel?

Spací pytle mohou tvé děti používat od novorozence až do 18 měsíců. Během prvního roku miminka doporučujeme, aby dítě spalo ve spacím pytli a tím se snížilo riziko, že se deka dostane přes jeho obličej a hlavičku.  

Spací pytel pro novorozence můžeš použít jak v kočárku, tak postýlce, nebo jako další vrstvu na body a pár dětských kalhotek pro extra teplý a útulný pocit.

Doufáme, že ti tento návod pomohl rozhodnout se, jestli je spací pytel pro miminka tou pravou volbou pro tebe. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.