A zase ty studené dětské ruce: Kdy je to normální a kdy zpozornět?

Oblékla si svoje děti do teplých ale lehkých, vrstev, abys jim pomohla zůstat v teple a pohodě, ale možná sis všimla, že ruce a nohy malého dítěte jsou prostě stále studené? Měla bys přidat vrstvy nebo pořádně zatopit? 

Zkus se uvolnit… Obvykle považujeme dospělé za ty, kteří mají studené nohy a ruce, ale je docela normální, že je mají studené i děti. Ve skutečnosti může mít většina dětí studené ruce a nohy z několika důvodů. Pojďme se na to společně podívat.

Co způsobuje, že má dítě studené ruce?

Ano, ruce dítěte mohou být pocitově ještě chladnější než jsou ty tvoje. Ptáš se proč? Protože tvoje ruce jsou teplejší. Děti mají ve skutečnosti o něco vyšší tělesnou teplotu než dospělí, ale jejich paže, ruce a nohy mohou být chladnější než tvoje. Také ti jde z toho hlava kolem? 

V zásadě samozřejmě platí to, že teplota dítěte (uprostřed těla) je vyšší než teplota dospělého. Děti však bohužel díky svému nevyvinutému termoregulačnímu systému nemohou reagovat dostatečně rychle. 

To vše bohužel někdy znamená teplé tělo a studené ruce a nohy. To je také důvod, proč se doporučuje malinké děti oblékat o jednu vrstvu více, než oblékáš sebe. 

Poznámka pro tebe: Normální tělesná teplota dětí se může pohybovat od (36,1 ° C) do (38 ° C), říká Americká akademie pediatrů. Tělesná teplota dospělého se může pohybovat od 36,1 °C do 37,2 °C. 

U miminka je normální mít studené ručičky 

Život miminka znamená hodně spánku, jídla a trávení. To je pro miminko samozřejmě zcela normální a zdravé. Tento naprosto normální nedostatek pohybu znamená, že děti mají menší průtok krve do končetin (paže, ruce a nohy). 

Krmení a trávení každých pár hodin také znamená, že větší část krevního oběhu dítěte je posílána do zaneprázdněného žaludku a střev, spíše než do rukou. Jakmile tvoje miminko začne trávit více hodin v bdělém stavu hraním a zkoumáním, pohyb pomůže jeho ruce a nohy zahřát. 

U dítěte je normální, že se méně krve (a tepla) dostává do částí nejvzdálenějších od srdce, tzn. do rukou a nohou. Nové tělíčko miminka je také stále zaneprázdněné vývojem mozku, plic a dalších částí. Z tohoto důvodu je velký průtok krve zaměřen na tyto důležité vyvíjející se části. Ručičky a nožičky miminka se ještě neprokrvují.

Ve skutečnosti některým novorozencům protéká rukama a nohama tak málo krve, že vypadají modře! Tento velmi častý stav se nazývá akrocyanóza. Obvykle odezní během několika hodin nebo dnů po narození dítěte.

I starší děti mohou mít někdy také studené ruce nebo nohy, pokud jim je dočasně zima – například po koupeli, venku nebo v noci. Neboj se. To je normální a zcela to vymizí, jakmile si dítě vyvine silnější krevní oběh.

Co dělat, když má dítě studené ruce? 

Pokud jsou ruce tvého dítěte studené, zkontroluj jeho břicho, oblast trupu nebo zátylek. Pokud jsou tyto části teplé a tělíčko vypadá narůžověle, dítě je v pořádku.

Ale co pokud je střed, záda nebo krk vašeho dítěte také trochu chladné? Bude to znít jako kliše, ale: Přidej vrstvy! Můžeš přidat také palčáky pro miminko, ponožky a malou čepici. 

Pokud chceš miminko zahřát, přitiskni své dítě k hrudi, abys ho rychle zahřála pomocí vlastního tělesného tepla. Toto klokaní tulení miminko zahřeje. :-)

A co pokojová teplota? Pohodlná teplota pro pokoj vašeho dítěte je 20 až 22,2 °C.

Udržet miminko v teple je důležité. Na druhou stranu se děti mohou také rychle přehřát, protože jejich nová malá tělíčka se nemohou rychle přizpůsobit. Navíc samy zatím nemohou odhodit vrstvy. Vyhni se proto přílišné kompenzaci studených rukou vysokou teplotou v místnosti.

Zkontroluj, zda nemá miminko horečku

Pozor, pokud má dítě horečku – teplotu vyšší než 38 °C – může mít také studené ruce a nohy. Stane se to ve chvíli, kdy krevní oběh a imunitní systém jsou zaneprázdněny bojem s bakteriemi jinde v jejich těle. To může odvádět teplo z vnějších částí, jako jsou ruce a nohy.

Takže jaký je závěr studených dětských rukou? Je normální, že dítě má studené ruce. To se obvykle děje, protože tělo dítěte stále roste a vyvíjí se. Starší děti mohou mít také někdy studené ruce. Zkontroluj známky a příznaky horečky nebo jiného onemocnění. A pokud je vše v pořádku, buď v klidu.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.