První zima s novorozeným miminkem: 7 tipů, na co si dát pozor

Na co si dát pozor s novorozeňátkem během vaší první zimy? Tato otázka trápí snad každého rodiče. Rozumíme ti. Zde najdeš našich 7 tipů, jak chránit novorozené miminko před zimou a mrazem a zároveň si to společně venku užít. 

Vše je nové. I když si přečteš několik knih pro novopečené rodiče, realita je vždy trošku jiná. Výprava na procházku s miminkem v zimě se tak může stát opravdovou výzvou.

Víš, že novorozenci a malá miminka ještě neumí samoregulovat svou vnitřní teplotu? Kojenci ztrácejí teplo rychleji než dospělí a čím jsou mladší, tím méně jsou schopni vyrovnat se s chladem. Malá miminka postrádají schopnost zvýšit teplo třesem a nemají tělesný tuk potřebný k tomu, aby se zahřály, jakmile prochladnou.

Ale víš co? Pokud to jde, je důležité za každého počasí vyrazit alespoň na chvíli ven. Miminka ale i noví rodiče potřebují čerstvý vzduch. Pokud není nebezpečně chladno, pobyt venku pomáhá kojencům se aklimatizovat na roční období i cyklus dne a noci. Procházka venku je také uklidňuje.

Zde jsme pro tebe sepsali našich 7 tipů, jak udržet dítě v zimě v teple a bezpečí. 

Oblékni své dítě do vrstev

Oblékání dítěte ve vrstvách ti umožní přizpůsobit se jeho potřebám. Spodní vrstva může být přiléhavá – doporučujeme punčocháče nebo legíny a body. Navrch si přidej další vrstvu kalhot a svetřík s dlouhým rukávem. 

Vše dokonči bundou nebo kombinézou, čepicí nebo kuklou pro miminko, palčáky a teplými ,,botičkami”. Vybírej si vždy prodyšné látky. Asi tě to nepřekvapí, ale u nás to vyhrává oblečení z merino vlny v jakékoliv podobě. Merino vlna umí nejen hřát ale také chladit. 

S merinem ti odpadá starost, jestli je miminko oblečené málo nebo moc. Více o tom, jak správně vrstvit oblečení, se dočteš v našem článku tady.  

Pozor na oblékání do auta

Navzdory chladnému počasí je velmi důležité myslet na to, aby dítě nikdy nebylo v autosedačce v péřové bundě nebo kombinéze! Když je velká zima, může se ti svlékání svrchní vrstvy dítěte v autě zdát jako nesmysl. 

Ale problém s tím roztomilým nadýchaným kabátkem nebo bundou je, že pokud je mezi dítětem a popruhy autosedačky příliš mnoho materiálu, materiál by se mohl při nehodě stlačit a nechat dítě nezajištěné

Pamatuj, že pokud chceš dítě dát do autosedačky v zimní bundičce, je potřeba uvolnit popruhy autosedačky, aby se tam miminko vešlo. Při nárazu pak vzniká velká mezera mezi popruhem a dítětem, což zvyšuje možnost zranění. 

Jak tedy na to? Nejprve pevně zacvakni dítě do autosedačky a v případě potřeby ho přikryj. Jakmile se auto zahřeje, deka může pryč, aby se dítě nepřehřálo (naše nabídka dek z merino vlny zde). Pokud chceš maximální pohodu, auto můžeš před příchodem také předehřát, aby bylo miminko v pohodlí. 

Více se dočteš v článku Jak oblékat děti do autosedačky v zimě.

Zimní kombinéza a fusak jsou základ

Pokud není venku arktika, oblékni dítěti zimní kombinézu, čepici, která mu zakryje uši, palčáky, přidej deku nebo fusak a hurá ven. Je fajn malé miminko častěji kontrolovat, jestli nejeví známky nepohody. 

Když jeho obličej zčervená, jeho pokožka je teplá a miminko je nervózní, pravděpodobně je přehřáté. Pokud je nervózní, uplakané a jeho kůže je studená na dotek, pravděpodobně mu není teplo. Pamatuj, klíčovým ukazatelem nejsou ručičky ani nos, ale je to zátylek dítěte, ten musí být v teple. Více tipů se dočteš v článku Jak poznám, jestli je miminku zima.

Sáhni klidně po nosítku

Nosítka jsou skvělým způsobem, jak využít tělesné teplo k poskytnutí extra pohodlí pro dítě v chladném počasí. Pak ale pravděpodobně miminko nepotřebuje ten extra svetr, který byl připravený na cestu ven s kočárkem. 

Mysli na to, aby miminko mělo hlavu a nohy vždy zakryté. V naší nabídce najdeš širokou škálu merino čepiček, kukel a také capáčků. Jako vždy, když nosíš dítě v nosítku, ujisti se, že jeho obličej není přitisknutý nebo překrytý, aby mělo volné dýchací cesty. Nevíš, jak vybrat dětskou čepičku nebo kuklu? Pak si přečti náš článek tady.  

Pozor na deku přes kočárek

Možná tě napadne přehodit deku přes kočárek nebo jej chránit před sněhem a větrem. Mysli na to, že důležité zajistit proudění vzduchu k dítěti uvnitř. Proto pravidelně kontroluj, jestli se miminko cítí dobře. 

Zbytečně ho nepřehřívej

Tvá hlavní obava je, aby miminku nebyla zima. Problémem může být i přílišné teplo – a to venku i v interiéru. Vnitřní vytápění má nízkou vlhkost a právě nedostatek vlhkosti ve vzduchu může vysušovat jemnou pokožku dítěte. 

Dej si pozor na to, abys miminko zbytečně nepřehřála. Zvlášť při přejezdu kočárkem z venku dovnitř a zase ven. Proto když vejdeš do obchodu na nákup, nebo nastoupíš do vytápěného autobusu, sundej miminku deku, rozepni fusak, případně i bundu. Když ho přehřeješ vevnitř, spotíš ho, venku mu pak může být zase zima.

Hydratuj jeho pokožku

Nízké teploty a nedostatek vlhkosti mohou přispět k suché, svědivé a šupinaté pokožce. Je ironií, že voda může vysušovat pokožku. Na domácí koupel proto používej teplou vodu (ne horkou) a nenech dítě máčet příliš dlouho. Až dítě osušíš, použij dobrý hydratační krém.

Tak to bylo našich 7 tipů pro tebe a tvé novorozené miminko, jak se vybavit na vaši první zimu. Pokud tvá výbava není kompletní a chceš miminku zajistit co největší komfort, vyber si z naší široké nabídky.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.