Dětské zimní oblečení: Co by mělo moje dítě nosit, aby neprochladlo?

Bojíš se, jak letos v zimě udržíš svoje děti v teple? Ať už si hrají venku, jezdíte v autě nebo zůstáváte doma, tyto tipy ti zaručeně pomohou. Pokud chceš vědět, které dětské zimní oblečení udrží tvé děti v teple, bezpečí a pohodlí během chladného období, pokračuj ve čtení. 

Jak obléct dítě v zimě do auta

Jak už jsme několikrát zmiňovali, odborníci doporučují nepoužívat objemné péřové kabáty či bundy, protože se mohou při nárazu stlačit, čímž se zvyšuje riziko zranění dítěte. 

Co bys měla obléknout dětem místo toho? Oblékni dítě do tenkých vrstev (ano, zase naše oblíbené vrstvení) a poté, co se připoutá, použij přikrývku. Ve velmi chladných dnech vyzkoušej overal z merino vlny s dlouhým rukávem pod jednodílný fleecový overal.

Dětské zimní oblečení na procházku

Čerstvý vzduch je pro tebe i pro dítě důležitý. A to i když je chladné počasí. Pokud je miminko v pořádku, krátká procházka vám v zimě opravdu prospěje. Pokud bylo dítě předčasně narozené, nebo má zdravotní komplikace, poraďte se nejprve se svým pediatrem.

Vzhledem k tomu, že děti ztrácejí teplo rychleji než dospělí, odborníci se shodují, že dobrým pravidlem je obléknout dítěti o jednu vrstvu více, než bys nosila ty ve stejných podmínkách. 

Pokud tedy vyrážíš v tričku s dlouhým rukávem a zimní bundě, přidej miminku k oblečení s dlouhým rukávem ještě svetr a k tomu bundu nebo kabátek. Vše to doplň palčáky, přiléhavou čepicí a teplými botami nebo capáčky. Teplý fusak je vhodný na procházky v kočárku (ale opět jej nepoužívej při jízdě autem). 

První zima miminka: Jak chránit novorozence v chladném počasí

Že miminko má zimního počasí dost, poznáš podle toho, že mu slzí oči, začne být nervózní, nebo začne plakat. Sleduj také známky podchlazení, jako jsou modré rty, třes nebo neobvykle bledý vzhled nosu nebo uší.

Měj tedy vždy po ruce jednu vrstvu navíc, abys v případě potřeby mohla přidat, nebo naopak ubrat. Pamatuj na to, že každý materiál má jiné vlastnosti a hřejivost

Oblečení na hraní ve sněhu – jaké zvolit pro batole?

Vybavit dítě jakéhokoli věku na hraní na sněhu může být oříšek. Ale nenechej se zastrašit. Nebraň malému průzkumníkovi zažít jedny z největších zimních radovánek. 

V šesti měsících, když ještě nechodí, bude pravděpodobně nadšené z nové struktury sněhu. Základní pravidlo pro zimní oblečení pro novorozence na hraní na sněhu klade velký důraz na to, aby děti zůstaly v suchu.

Nepromokavá kombinéza nebo bunda a nepromokavé kalhoty a boty jsou nutností. Nezapomeň také na čepici a nepromokavé rukavice. Na horské zimní výlety přidej také opalovací krém a sluneční brýle, protože sluneční paprsky se odrážejí od sněhu.

Podle nás neexistuje žádný stanovený limit na dobu, po kterou si dítě může hrát venku na sněhu. Vždy použij svůj nejlepší úsudek a při prvním náznaku nepohodlí vezmi miminko dovnitř. Kdo jiný zná miminko lépe, než ty?  

Jaké oblečení vybrat pro děti pro pobyt uvnitř?

V zimě často přichází pokušení zabalit děti do několika vrstev, i když jste uvnitř. Ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Ideální teplota je mezi 19°C a 22°C a pravidlo jedné a více vrstev platí i uvnitř. 

Takže pokud tobě vyhovují dvě vrstvy, dítě potřebuje tři. Dobrým způsobem, jak zkontrolovat, zda mu není příliš horko nebo zima, je položit ruku na bříško nebo záda, která by měla být teplá, ale ne zpocená.

Zabránění přehřátí dítěte je zvláště důležité, když spí, protože přehřátí může přispět k syndromu náhlého úmrtí kojenců.

Pocení, vlhké vlasy, zarudlé tváře a zrychlené dýchání jsou příznaky přehřátí, takže pokud to pozoruješ, odstraň vrstvu oblečení. Pokud spí tvrdě, jeho postýlka je zbavena volné podestýlky a teplota je nastavena na vhodný rozsah, je pravděpodobně tak akorát.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.