Jaké zvolit oblečení na hory? Důležitý je materiál

Nejčastěji nosíme oblečení z bavlny, syntetických materiálů (polyester, nylon) a vlny. Jak si ale vybrat správný materiál pro pohodlné oblečení na hory? Jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých materiálů? To ti prozradíme v dnešním článku.

Zvolit to správné oblečení na horské radovánky je základem úspěchu. Musíš ho mít dostatek na výměnu, když se spotíš nebo zmáčíš ve sněhových závějích. Zároveň potřebuješ takové oblečení, které se hned nepromočí, zahřeje tě, ale které umí odvádět pot. 

Jak vidíš, dnes to bude hodně o materiálu a správném pořadí vrstev, které si na sebe potřebujete obléci, abyste se s rodinou cítili pohodlně a komfortně. Pojďme na to.

Jemná bavlna se nehodí na funkční oblečení

Bavlna je úžasný a nejčastěji používaný materiál na oblečení pro děti i dospělé. Je to opravdu velmi jemný a příjemný materiál. Ale pro funkční oblečení na sport je bavlna nejméně vhodná. Proč? 

Problém je v tom, že absorbuje hodně vody. Bavlněné oblečení, které je nasáklé potem, studí, protože se voda zachytí v bavlněných vláknech. Při jakémkoliv sportu, ať už to jsou lyže, sáňky nebo kolo, bavlna po navlhnutí ztrácí veškeré izolační vlastnosti.

A problém je na světě, protože tebe ani děti vůbec nezahřeje. Podtrženo sečteno, na běžné nošení je bavlna skvělá, na sport bychom raději volili jiné materiály jako merino nebo polyester. Bavlna není vhodná pro outdoorové oblečení.

Syntetické materiály jako třeba polyester rychle schnou

Polyester je velmi lehký, odolný a schne opravdu rychle, protože neabsorbuje prakticky žádnou vodu. Takže i když se jedná o materiál vyrobený z plastových vláken, má oproti bavlně mnoho výhod. 

Vývoj jde neustále kupředu. Ani polyester už není, co býval. Je mnohem měkčí, prodyšnější a celkově příjemnější na nošení. Jedno mínus ale stále musíme zmínit. Když budeš nosit tričko z polyesteru několik hodin, začne zapáchat. Proč? 

A vracíme se zpět k jeho původu, důvodem je to, že je v podstatě vyrobeno z plastových vláken. Kromě zápachu se v něm také začnou hromadit bakterie, které mohou při delším nošení bez praní podráždit pokožku a způsobit zdravotní problémy.

Ale pro aktivity, které netrvají déle než hodinu, jako je posilovna, běh atd. jsou tkaniny na bázi polyesteru více než dostačující. Navíc moderní polyesterové oblečení sice nejsou vyrobeny z přírodních materiálů jako merino nebo bavlna, ale přesto jsou vzdušné a měkké. 

Merino se hodí pro všechny venkovní aktivity

A na závěr merino. Merino je tkanina, do které se zamilujete na první dotek. Merino je vhodné pro všechny venkovní aktivity, jako je např. turistika. Určitě už víš, že je merino je antimikrobiální. Ale co to vlastně znamená? V látce se ani po několika dnech nehromadí nepříjemné bakterie a tak nebude oblečení zapáchat. 

Tím ale nekončíme. Merino má ještě jednu vlastnost, dík které už nebudeš chtít nic jiného. O co jde? Když je mokré, neztrácí izolační vlastnosti. Mokré merino triko tě ted stále zahřeje stejně jako suché. Kvůli čemu merino vlnu obzvlášť milujeme, je to, že i když je mokré, nelepí se na kůži jako bavlna nebo polyester.

Stále však existuje malé procento lidí, kteří se v merino vlně cítí nekomfortně a při nošení je bude svědit.

Co tě v zimě na lyžích více zahřeje? Merino nebo polyester? 

Obecně platí jednoduché pravidlo – čím je látka silnější, tím je teplejší. Podle posledních testů při stejné tloušťce poskytne polyester o něco více tepla než merino. Jakmile však tričko mírně navlhne, merino tě bude hřát i nadále, zatímco u polyesteru nebo bavln tomu tak nebude. 

Hlavně u dětí vnímám merino na zimu jako ideální tkaninu. Ať už děti staví sněhuláka, sáňkují na kopci nebo sjíždí kopec na lyžích, jdou do všeho naplno. To znamená, že se začnou potit. A jak jsme si už říkali, promočené triko z bavln nebo polyesteru bude studit. 

Pokud nechceš, aby byly děti nemocné, musíš je sundat. S merinem si nemusíš dělat takové starosti. Základní vrstva z merina (jako je třeba dětský overal) se může zpotit a stále bude dětem teplo. 

A jak to teda rychle schne? Který materiál vyhrává? 

Bavlna absorbuje nejvíce vody, merino nasaje o něco méně a polyester téměř žádnou. Ale jak už bylo řečeno, u merina příliš nevadí, když je mokré. Bude sice schnout o něco déle než polyester, ale nelepí se na kůži a nestudí jako polyester.

Jak je to s prodyšností? Merino vítězí jako spodní vrstva, polyester jako střední. Pokud hledáš střední vrstvu, která je silnější než spodní vrstva, bude polyester tou správnou volbou. Pro tenčí spodní vrstvu poskytne merino mnohem větší prodyšnost.

Jak je to s odolností? Každý ví, že plast je odolnější než přírodní materiály, díky tomu se může zdát triko z polyeseru snad nesmrtelné. Merino je jemnější a tím pádem více náchylná na opotřebení. Ve své skříni možná najdeš hodně polyesterových triček, které jsou třeba 10 let staré. S merinem to v tomto ohledu je trochu horší.

A co z pohledu přírody?  Přece jen jinou nemáme a chceme ji pro své děti nechat v co nejlepším stavu. Některé polyesterové tkaniny jsou sice recyklovatelné, ale v podstatě se stále jedná o plast vyrobený z ropy. Merino je 100% přírodní. Je to ovčí srst.

S tím jde ruku v ruce samozřejmě cena. Polyester je mnohem levnější než merino. Ale to nemůže být pro tebe velkým překvapením vzhledem k tomu, že pochází z ovcí a ne z plastu.

Co si teda máš pro sebe a svoje děti vybrat? 

Na jednoduchou otázku nelze snadno odpovědět. Opravdu záleží na konkrétní situaci.  Podle našeho názoru a zkušeností je merino v zimě bez pochyb lepší tkaninou pro spodní vrstvu. Pokud pro sebe nebo děti vybereš merino jako spodní vrstvu, nebude příliš vadit, když ji promočíte. 

A protože v zimě nosíme přes spodní vrstvu ještě další mikinu nebo svetr (střední vrstvu) a na ní svrchní vrstvu (bundu nebo kombinézu), nebude se ti chtít všechno tohle dětem každou chvilku převlékat. Souhlasíš? Na zimní túry doporučujeme jako spodní vrstvu merino triko s dlouhým rukávem


A co v létě? Merino je celkově skvělý regulátor teplot. V chladu zahřeje a v horku ochladí. Na krátkou procházku nebo túru by mohl být vhodnější polyester, ale pro velmi dlouhou túru bude dobré merino triko ideálním společníkem.