Proč někoho merino vlna svědí a škrábe? Naše upřímná odpověď.

Chceš sobě nebo svým dětem pořídit kvalitní merino kousek na radovánky v chladném počasí ale máš strach, že bude merino kousat? Rozumíme ti. Toto je jedna z nejčastějších obav všech, kteří chtějí poprvé merino vyzkoušet. Pojďme se na to podívat! 

Merino vlna je tkanina s vynikajícími vlastnostmi. Je to ideální materiál pro všechny malé i velké outdoorové nadšence a cestovatele, a to ať už se chystáš na chalupu nebo na druhý konec světa. 

Mnoho lidí si spojuje merino s tradiční vlnou, a proto se domnívá, že bude dráždit pokožku a škrábat. U merino vlny by tomu tak však být nikdy nemělo. A tady jsou důvody, proč to tak je.

Trápí vás nebo vaše nejmenší ekzém? Tady se dozvíš proč právě merino vlna dokáže pomoct. 

Proč tradiční vlna svědí a kouše?

Vlna se skládá z keratinu, stejného proteinu, který tvoří lidské vlasy. Vlna primárně svědí v důsledku mechanického tření látky o naši pokožku, což je způsobeno dvěma specifickými faktory: tloušťkou a strukturou vlákna.

Tradiční vlna má tloušťku vlákna asi 35-40 mikronů, což je zhruba polovina tloušťky našich vlasů. Někomu to může znít, že je to super tenké vlákno, ale už se ti někdy stalo, že po návštěvě kadeřnictví zůstalo pár vlasů na krku? Svědí to, co?

Když svědí vlna, proč nesvědí merino?

Je to jednoduché… Merino vlna má obvykle tloušťku vlákna 17-21 mikronů, což je téměř polovina tloušťky tradiční vlny. Tenčí vlákna jsou tedy na pokožce měkčí a luxusnější a snižují podráždění.

Navíc tenčí vlákna poskytují větší elasticitu a pohybují se více v souladu s naším tělem. Rozdíl v kousání mezi tradiční vlnou a merino vlnou je ti asi už jasný: Merino má v podstatě všechny výhody tradiční vlny bez souvisejícího svědění.

Ještě jsme tě nepřesvědčili a stále ti hlodá v hlavě myšlenka, že… 

Co když zrovna tebe nebo tvé děti bude merino svědit a škrábat? 

Každý, kdo vyzkouší tričko i z té nejjemnější merino vlny, ti potvrdí, že to není jako bavlna. Na měkkých částech těla jako jsou trup, záda a ramena může působit drsnějším dojmem. Ale drsné není totéž jako to, že svědí a škrábe.

Tento pocit často zmizí, jakmile si uvědomíš, že oblečení z merino vlny nemělo být tak měkké a hladké jako hedvábí. Většina dospělých i dětí si zvykne na ten pocit.

Bohužel ale existují také osoby, které merino opravdu nosit nemohou nebo nechtějí. Merino oblečení je jim na pokožce nepříjemné. Je to pocit, který nedokážeme někomu vyvrátit. 

Z vlastní zkušenosti však ale víme, že po prvním neúspěchu není nutné prodávat celou merino výbavu. Občas stačí dopřát svým merino kouskům lanolinovou lázeň a počkat, až zase přijde jejich čas. 

Naše tipy, když merino oblečení začne svědit

Stejně tak tomu bylo u nás. Syn Matěj nosil merino vlnu od narození bez sebemenších problémů. Jeden den se ráno probudil a oblíbené merino tričko už nebylo oblíbené, ale bylo nesnesitelné. Společně jsme ho vyprali, nechali odpočinout několik dní ve skříní a s odstupem času se vrátilo zpátky do hry. 

Neméně důležitá věc, na kterou potřebuješ myslet, je, že teplo činí pokožku měkčí a citlivější na poškození. Zatímco nižší teploty mají stahující nebo zpevňující účinek na povrch pokožky. Okolní teplo může změkčit pokožku milovníka merina až do bodu, kdy dojde ke svědění, které se v chladnějším prostředí nevyskytovalo.

Další maličkostí, která ovlivňuje pohodlí, je střih oděvu. Pohodlí zvýší nošení malinko volnějšího oblečení. Ponechání určitého prostoru mezi pokožkou a oděvem bude merino oblečení nejen méně svědit, ale také umožní vlně účinněji provádět termoregulaci a odvod vlhkosti. 

Další podstatná věc je praní merino vlny. Jakmile si přineseš své merino kousky domů, vyper je v pracím prostředku vhodném na vlnu. Občas také stačí, když si svůj kousek z merino vlny vypereš společně s džínami. Díky tomu se volná vlákna vlny, která mohou svědit a škrábat vytahají a obrousí. 

Pokud jste na vlnu velmi citliví, zkuste oblečení, které je kombinací vlny a modalu, tencelu nebo syntetiky.

Kombinaci merino vlny a tencelu jsme si zamilovali hlavně díky norské značce SAFA. Tento materiál je vhodný pro celoroční použití pro klidný spánek, na cesty nebo dobrodružství v přírodě.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.