Jak se oblékat v zimě? 3 věci, ve kterých zaručeně chybuješ...

Také si lámeš hlavu s tím, jak sebe i děti dobře obléknout, aby vám nebyla zima a nebyli jste nemocní? Pojďme se dnes spolu na to podívat. Tady jsou 3 tvrzení, které každý z nás už určitě někdy slyšel. Ale ne všechny platí pro dospělé a ne všechny pro děti. Kterým mýtům často podléháme a jaká je pravda o oblékání v zimě? 

1. mýtus: Teple se oblékej, jinak budeš nemocný

Pokud sebe i dítě dobře oblékneš, není přece možné, abyste byli nemocní. Ať už se jedná o malé dítě nebo o dospělého, každý z nás už tuto větu někdy slyšel. Ano, do určité míry to může být pravda, ale… Nachlazení není způsobeno pouze nižšími teplotami. Jaká je pravda?

Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry přenášenými z jednoho člověka na druhého, nikoli teplotou vzduchu. Viry, které způsobují běžná nachlazení a nemoci, cirkulují ve větším množství během zimních měsíců. Teplé oblečení to tedy vždy nezachrání.

Proto se nestrachuj, když si náhodou zapomeneš o vrstvu méně. A když už vrstvíš, zvol raději merino vlnu nebo jiný prodyšný materiál jako základní vrstvu. Proč ti prozradíme u třetího mýtu. Teď pojďme na čepice. 

2. mýtus: Vezmi si čepici, nejvíce tepla člověk ztrácí přes hlavu

Musíš nosit čepici! Hlava v teple je základ, protože nejvíce tepla člověk ztrácí přes hlavu. Nebo ne?Tak jak to tedy je?

Pravdou je, že to platí pouze pro miminka a malé děti. Poměr povrchu hlavy dítěte k povrchu jeho těla je mnohem větší než u dospělého. Děti tedy ztrácejí více tepla hlavou. Kvůli tomu jsou pro děti důležité kapuce, čepice a kukly.

U dospělého je to ale velmi nepravděpodobné. Z trochou nadsázky je možné říct, že na tvé hlavě není nic zvláštního. Dospělý člověk ztrácí tělesné teplo hlavou stejně jako z jakékoliv jiné části těla, která je vystavena nízkým teplotám. Proto je tedy dobré nosit čepici, ale i ostatní části těla musí být zakryté, aby ti nebyla zima.

3. mýtus: Oblékej se do vrstev, jen tak se udrží tělo v teple

Nošením více tenkých vrstev se v zimním počasí udržíš v teple. Ale! Mysli však na to, jestli máš na sobě správné množství, typ a pořadí vrstev. Jen tak to může fungovat správně. Jak vrstvit, aby to fungovalo?  

Podvlékací legíny, punčochy a nátělníky z bavlny se staly v průběhu let velmi oblíbené. Pokud je první vrstva na těle, kterou oblékáš sobě nebo dětem, vyrobena výhradně z bavlny, může tady vzniknou problém. Pokud se zpotíš, bavlna nasákne pot a následně tělo ochlazuje. To je hlavní věc, na kterou je třeba myslet, když když vybíráš podvlékací prádlo pro sebe nebo děti.   

V tomto ohledu se můžeš spolehnout na merino vlnu. Merino vlna má úžasnou schopnost transportovat vlhkost pryč od pokožky. Díky tomu zůstaneš v suchu a pohodlí. Oblečení z merino vlny tě skvěle zahřeje. 

Vlněná vlákna jsou schopna zachycovat vzduch lépe než jakékoliv jiné tkaniny. Všechen ten zachycený vzduch je dokonalým izolantem. Co je důležité, vlna si zachovává hřejivé a izolační schopnosti, i když je mokrá.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.