Jak poznám, jestli je miminku zima?

Tato otázka trápí snad každého rodiče. Víš, podle čeho poznat, jestli je dítěti zima? Bohužel orientovat se podle studených dětských ruček je zavádějící. Chceš vědět proč? 

V chladnějším počasí obvykle tělo do okrajových částí zpomalí průtok krve. Tu naopak směřuje do míst, kde jsou životně důležité orgány. 
 
Proto v zimě nejchladnější části těla jsou právě tváře, nos, uši, ruce a nohy. Díky tomu nelze podle rukou zjistit, zda je miminku zima nebo ne.
 
Existuje ale jeden rychlý fígl, jak to poznat. Venku sáhni miminku na zátylek. Jestli je teplý, pak je miminko dobře oblečené. Doma můžeš miminku zkontrolovat i hrudník.
 
 
Pozor, nezapomeň ještě na jednu důležitou věc. Zjistíš-li, že je miminko za krkem horké a dokonce zpocené, je mu horko. V tom případě uber jednu vrstvu.
 
Mnohem častěji dochází k přehřátí dětského organismu, než k jeho prochladnutí. Neoblékej děti až příliš. Zvol chytré řešení z merino vlny. Merino vlna je skvělý regulátor teploty, který umí hřát i chladit zároveň.
 
U miminek a menších dětí obecně platí, že jim oblékáme o jednu vrstvu více, než máme my. U větších dětí platí, že to co máme my, to dáme i dítěti.

 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.