Probouzel se zpocený jako myš aneb noční pocení u dětí

Co je horšího, než když je miminko neklidné a nemůže spát? Ještě horší je už snad jen situace, když je miminko zpocené, má na sobě vlhké oblečení, které studí a nemůže spát. Pak se celou noc točí, vrtí a spí neklidně. 

Pro kvalitní spánek dítěte jsou rodiče schopni udělat takřka cokoliv. A není se čemu divit. Nevyspalé a unavené dítě potrápí i ty nejsilnější z nás. Pocení, zejména to noční, je u dětí takřka celoročně velmi aktuální téma. Určitě to znáš taky, přes den se dítě nepotí, ale jen co ulehne do postýlky, je to tady. Mokré pyžámko, vlhké vlasy, orosené čelo a o polštáři ani nemluvím. Každou maminku to trápí, když se její dítě nadměrně potí. 
 
Jestli tvé miminko spinká v polyesterovém pyžamu, tady se dozvíš, proč se v noci budí. 
 
 
Mysli na to, že pocení je naprosto normální (i u dětí). Díky pocení se z těla odvádí přebytečné teplo. Pocením se tělo také zbavuje odpadních látek a organismus se čistí.
 
Nadměrné noční pocení může mít banální příčinu, ale také může být signálem vážného onemocnění (cukrovka, porucha štítné žlázy, cystická fibróza...).
 
Dobrou zprávou je, že v naprosté většině případů není nadměrné pocení způsobeno nemocí, ale některou z těchto příčin:
  • vysoká teplota v místnosti - ideální teplota na spánek je 16 °C až 18 °C
  • příliš teplá přikrývka
  • nevhodná strava
  • drobná infekce
  • špatná nálada před usínáním, stres a kila navíc atd. 
Pozor, a teď to NEJLEPŠÍ! Asi tě to překvapí, ale opravdu jedna malá změna může přinést výsledky. SPÍ TVOJE DÍTĚ V MERINU? Merino vlna má skvělou schopnost zadržovat nebo uvolňovat teplo v závislosti na okolních podmínkách. Jednoduše to znamená, že v chladu udrží dětské tělíčko hezky v teple, ovšem za horkého počasí zase příjemně ochladí. Dětské pyžamo z merino vlny musí vyzkoušet každá maminka, která řeší tento problém. 
 
Zajímá tě proč investovat do dětského udržitelného oblečení? Přečti si článek tady, a odpověď na sebe nenechá dlouho čekat. 
 
Na Bergam najdeš širokou nabídku merino pyžámek a overalů na spaní pro děti i miminka. Právě pyžamo z merino vlny vyřešilo problém s nočním pocením u nás doma.
 
Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz.
 

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.