Jakou zvolit velikost funkčního oblečení?

Představ si, že chodíš v tak dlouhých kalhotách, které ti neustále padají pod nohy, nebo že si musíš vytřást ruce ze svetru. Všeho moc škodí. Takže příliš volné oblečení není dobré, ale samozřejmě příliš těsné oblečení omezuje volný pohyb.

Proto mysli na to, aby pod funkčním oblečením bylo místo pro další vrstvy. Pod funkční bundou by měly mít děti prostor pro mikinu, aniž by je oblečení stahovalo přes ramena. Dítě by mělo být schopné natáhnout paže rovně nahoru, aniž by mu vylezlo břicho nebo se rukávy shrnuly přes zápěstí. 

A co čepice? Proč dětem pořád padá a jak vybrat správnou velikost? To se dozvíš tady. 

Rovněž velikost nepromokavých kalhot by měla umožňovat prostor i pro mezivrstvy. Ujisti se, že v nich dítě udělá dřep, aniž by oblečení táhlo přes hýždě. I když je lákavé koupit nepromokavé kalhoty, které jsou větší, aby vydržely déle, je důležité, aby zapínání nohavic nesahalo pod nohy nebo boty. Zabráníš tak zbytečnému opotřebení.

Oblečení si vždy doma v klidu vyzkoušejte s obuví a ujistěte se, že není příliš těsné (obzvlášť, když jsou pod boty připevňuješ gumy od kalhot). 

Jak můžete společně s dítětem otestovat, že jste pro něj vybrali správnou velikost? Nech ho, ať 

  • udělá několik výskoků, 
  • nebo kolena nahoru, 
  • vyleze na židli, 
  • nebo se chvilku plazí po zemi.  

Pokud mu nic nebrání v pohybu, vybrali jste správně! U malého miminka tento test samozřejmě neuděláš. Tam si ohlídej, aby oblečení nebylo nikde napjaté, miminko se v něm nekrčilo a mohlo se volně pohybovat. Další známkou toho, že tvé miminko z oblečení vyrostlo, je, že se ti špatně obléká. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.