A je tu jaro: Jak oblékat větší děti a batolata...

Jaro je konečně tady! Děti jsou nadšené, připravené být celý den venku a objevovat svět kolem sebe... Ale jaké oblečení je pro tohle roční období to nejlepší? 

Ráno je chladno, přes den teplo, najednou začne pršet a večer zase fouká silný vítr. Přinášíme ti tipy na oblečení do proměnlivého jarního počasí pro větší děti a batolata. Proto je důležité, aby děti měly oblečení, které umožňuje snadnou regulaci teploty. Dětské outdoorové oblečení je ideální volbou, protože poskytuje optimální komfort, tepelnou regulaci a výkon pro venkovní aktivity.

Jaké správné oblečení zvolit na jaro se můžeš dočíst i v tomto článku. 

Jak oblékat děti do jarního počasí? 3 základní doporučení

Nejprve se podíváme na to, jaké oblečení dávat větším dětem, které už jsou samostatné jednotky a oblečení při každodenních hrách venku pořádně otestují. Tady jsou naše doporučení. 

1. Svrchní jarní oblečení – zvol nepromokavou vrstvu 

Teď na jaře je ten správný čas na funkční oblečení z nepromokavých materiálů! S termo bundou nebo s bundou z příjemného softshellu získáš větruodolný oděv, který ochrání děti před deštěm a zároveň se v něm nezpotí, protože tyto bundy mají velmi dobrou prodyšnost.  

Pokud si dítě hraje venku, funkční kalhoty obvykle poslouží jako ochrana před loužemi a pískem a také lehce odolají studenému větru. 

2. Jarní mikiny a svetry pro vrstvy jako cibule

Princip vrstvení oblečení jako cibule je na jaro to nejlepší řešení. Jak na to? Obleč své dítě do trička s dlouhým rukávem, které samostatně poskytuje dobrou ochranu před sluncem a které může být pod svrchní bundou / fleecovou bundou dostatečně teplé.  

Fleecová mikina nebo svetřík z merino vlny jsou perfektní parťáci na jaro. V chladných ránech mikinu dětem oblečeš pod bundu a přes den pak samostatně. Mikinu nebo svetřík pohodlně děti vynosí pod oblečením do deště, což je nutnost pro ty z nich, které rády běhají v kalužích a dešti. 

Na jaro doporučujeme oblečení do deště bez podšívky, protože teploty budou čím dál více přívětivější.

3. Důležité doplňky – čepice a rukavice 

I když jarní sluníčko uprostřed dne příjemně hřeje, rána bývají o něco chladnější a své dělá i vítr. Proto měj po ruce jarní čepici, která chrání hlavu a uši, na které často doléhá studený vítr. Tenká čepice se hodí a snadno se sbalí do kapsy nebo batohu, když ji nepotřebuješ.

Když je vám v jarní čepici příliš teplo, převlékneš vás do sluneční čepice nebo čepice, která chrání před slunečními nebezpečnými UV paprsky a zároveň hezky stíní pro oči.

Pletené palčáky jsou perfektní na ochranu před větrem, ale při hře ve vodě jsou optimální naše nepromokavé rukavice.

Pár rad pro dětské jarní oblečení na závěr…

Měj na paměti, že sluneční paprsky škodí po celý rok, proto i v jarních zatažených dnech chraň dětskou pokožku.

Dětské oblečení vždy samozřejmě přizpůsob počasí, ale také věku a aktivitě. Vždy dbej na to, aby bylo oblečení prostorné a pohodlné, aby dítě mělo plnou volnost pohybu. Ale dej pozor taky na to, aby nebylo oblečení příliš velké.  

Zajímá tě více o vrstvení oblečení? Tady jme pro tebe sepsali malého průvodce, jak správně vrstvit nejen v zimě u dětí i dospělých

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.