Naše rady a tipy: Jak vybrat ty správné sportovní boty pro děti

Výběr dětské obuvi je jedna z nejobávanějších disciplín snad pro každého rodiče. Jak vybrat ty nejlepší boty pro své děti? Na co se při výběru zaměřit? S tím se ti pokusíme ve stručnosti poradit. 

Ale ještě než se pustíme do konkrétních parametrů, zodpovíme ti otázku, která tě bez pochyby taky napadla: Jak rychle vlastně roste dětem noha? Pojďme tedy na to!

Jak rychle roste dětem noha a jak často kupovat nové boty

Noha dítěte roste velmi rychle, ale u každého je to samozřejmě velmi individuální. A co o této problematice říkají tabulky? U malého dítěte roste noha cca 1,5 - 1,8 cm za rok. U větších dětí to je cca 0,8 - 1,2 cm za rok.

Velmi zjednodušeně se dá říci, že ve věku 1 - 3 let budeš muset dětem koupit dvě až tři velikosti obuvi za rok. Neboj se, postupně se bude náročnost zmenšovat. V předškolním věku budeš dětem kupovat asi dvě velikosti obuvi za rok a jakmile děti nastoupí do školy, budou to jedna až dvě velikosti ročně. 

Chceš dopřát sobě i svým dětem norský luxus od značky SAFA? Pak je tento článek přesně pro tebe. 

 

Stejně jako růst dětí není plynulý, ale jde ve skocích, platí to i u dětské nohy. A tak nám nezbývá nic jiného, než pravidelně kontrolovat, zda ještě dětská bota dítěti sedí. A jak často tedy kontrolovat velikost boty u dětí? U malých batolat se doporučuje kontrolovat velikost jednou za měsíc, u předškoláků jednou cca za dva měsíce, u starších školáků klidně i jednou za 4 měsíce. 

Malé boty nejen že tlačí, ale zároveň mohou způsobit mnoho deformací a poškození dětské nohy. Kosti nohy malého dítěte jsou velmi měkké a snadno podléhající deformacím. Nevhodné jsou tedy malé a úzké boty, ale také boty příliš veliké a široké, kdy noha klouže a naráží. Dokonce i ty nejlepší boty tě zklamou, jestli nevybereš správnou velikost.

Naše doporučení? Hlídej si tzv. nadměrek

Vyjmi vložku z dětské boty a polož na ni dětskou nohu. Jakmile je pata správně umístěna, vzdálenost mezi nejdelší špičkou prstu a koncem podešve by měla být orientačně jeden centimetr.

A jak pohlídat velikost boty, pokud není možné vložku vyjmout? Takových bot už naštěstí mnoho není, ale i tak ti poradíme jeden starý fígl. Pokud není odstranění podrážky možné, nechej dítě, aby se v botech postavilo. Měla bys být schopna sklouznout ukazováčkem přes zadní část dětské paty, zatímco dítě vrtí prsty. Nakonec by pod nohou dítěte neměly být žádné tlakové body.

Děti rychle rostou a boty dlouho nevydrží, jak už jsme psali o pár řádků výše. Jako rodič vždy cítíš nutkání kupovat boty nové. U nás funguje nejlépe mít dva páry dětských tenisek, jeden ,,hezčí” na parádu do školy a druhý na volný čas. Tak se ti podaří vyhnout předčasnému opotřebení ,,hezčího” páru dětských tenisek.

Jak by měla vypadat ideální dětská bota?

Špička dětské boty by měla být dostatečně prostorná, aby nijak neomezovala nohu. Zároveň by měla být kulatá, abychom se vyhli problémům jako je vbočený palec, vybočený malík atd.  

Dětská bota musí být také velmi lehká, abychom dětským kloubům co nejvíce odlehčili od zbytečné zátěže. 

Boty by měly být také prodyšné, aby se nožka zbytečně nepotila. Pomoci tomu můžeš také kvalitním výběrem ponožek z funkčních materiálů. Naší nabídku z merino vlny najdeš tady

Boty na sport nebo na tělocvik – v čem je rozdíl?

Každý rodič chce podporovat své děti ve sportu. Ta správná cesta dětí ke sportu by ale měla být ve správné sportovní obuvi. 

Správná dětská sportovní obuv hraje klíčovou roli v ochraně dětských nohou po celou dobu jejich růstu a vývoje. Nošení pohodlných a dobře padnoucích sportovních tenisek je nezbytné, ať už jsou děti ve škole v tělocvičně, na hřišti, dráze nebo na kurtu.

Dětské nohy je potřeba chránit před otřesy a přílišným kontaktem s tvrdým podkladem. Právě z tohoto důvodu musí dětská bota mít dostatečné tlumení. Koukej se na kvalitní podešev i stélky. 

  • Vybírej pevnou mezipodešev (ne dutou), která zachová podporu.
  • Najdi odolnou podešev, která odolá tvrdým povrchům.
  • Důležitý je také silný vyztužený svršek, který drží nohu na místě.

Ve většině případů na úplném začátku budeš pro své děti hledat na sport víceúčelovou botu, kterou bude moci nosit dítě celý den, a to ať už ve škole, na hřišti i při hodině tělocviku. Dodržuj již výše zmíněná pravidla, a to aby byla podrážka pohodlná a dobře polstrovaná, z prodyšného materiálu a snadno se čistila. 

Všechny děti různých věkových kategorií běhají, skáčou, šplhají a hrají si. A všechno to běhání dává dětským teniskám pořádně zabrat. Děti potřebují odolné tenisky, které zvládnou všechny ty ,,ujeté kilometry”.

Také tě napadá otázka, jestli je vůbec potřeba kupovat dětské boty speciálně na sport v interiéru na tvrdých podlahách? V celé té záplavě barefoot obouvání jdou tyto dětské boty občas stranou. Vyplatí se tedy investice do sportovní obuvi pro děti? Ano, většina dětských bot není vyrobena pro běh na tvrdém povrchu. Speciální dětská sportovní bota s kvalitní podrážkou a svrškem dává dětem stejný komfort, který očekáváme i my dospělí od svých sportovních bot. 

Správná obuv na tělocvik pro děti? Záleží na sportu

Boty na tělocvik pro děti by žádný rodič neměl zanedbávat. Dětské tenisky na tělocvik musí především zajistit bezpečí a být univerzální. Každý sport má své nároky a naše bezpečí záleží právě často na tom, jaké boty máme obuté. 

V případě hodin tělesné výchovy je to komplikované, protože nevíme, co bude dítě konkrétně dělat. Bude to basketbal, fotbal, běh, gymnastika…? Možností je opravdu hodně, proto by měla obuv na tělocvik být univerzální.  

Když hledáme pro děti boty na tělocvik nebo jiný sport, musí být hlavně pohodlné a bezpečné.Vždy koukej na svršek boty, ideálně, aby byl vyroben z prodyšné látky, která se postará o to, že se nebudou nožky potit ani během intenzivních lekcí. 

Takové boty pro děti má ve své nabídce značka EXANI, tyto boty byly navrhnuty pro velmi aktivní děti. Podrážka je odpružená, aby nebyly zatěžovány svaly a klouby, a je vyrobená z materiálu, který nejen tlumí otřesy, ale rovněž je velmi odolná a vydrží opravdu mnoho. 

Mysli také na to, že ve většině škol není povoleno nosit obuv s černou podrážkou, která dělá šmouhy. 

Máš stále studené nohy? V tomto článku se dozvíš co ti může pomoct. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.