Zase ty žmolky na merino vlně! Neboj, na její funkci to nemá vliv

Žmolky na merino vlně. To je problém, který k merino vlně tak trochu patří. Můžeme tě ujistit, že žmolkování vlny není známkou špatné kvality. Proč žmolky na merino vlně vznikají a co s nimi můžeš dělat? Na to se podíváme v tomto článku.

Žmolkování je přirozený jev u oblečení, které je vyrobeno z vlněných vláken. Bohužel existuje spousta mylných představ o žmolkování vlny, stejně jako o praní vlny. Jsme tu proto, abychom vyvrátili některé z těchto mýtů.

Jak prát a udržovat oblečení z merino vlny se dočteš v tomto článku.  

Co jsou to žmolky?

Určitě víš, o čem mluvíme, ale pojďme si to přesně definovat: Žmolkování je to, když se na vlněných oděvech začnou tvořit malé, nadýchané kuličky, které podléhají určitému opotřebení nebo tření.

Žmolky mohou vypadat trochu ošuntěle a při první zkušeností s merino vlnou svého majitele překvapí. Mají tendenci se vyskytovat na místech, které jsou vystaveny většímu tření, jako jsou podpaží, záda a rukávy (zejména kolem zápěstí). 

To stejné platí u dětí. Pokud máš doma malé batole, které neustále leze nebo se plazí, bude jeho triko pravděpodobně více žmolkaté než u předškoláka. Pamatuj, že žmolky tady nebudou navždy. Žmolkování na merino oblečení se po několika nošeních se v průběhu času bude objevovat méně a méně. 

Co skutečně znamená žmolkování na vlněném oděvu? 

Proč se žmolkuje kvalitní vlněný výrobek? Je to normální nebo jsem si koupila nekvalitní zboží? Chápeme tvé obavy a chceme ti to dnes říct na rovinu: Žmolkování NENÍ známkou nekvalitní vlny, ale ve skutečnosti je to pravý opak. Je to vlastně jeden z největších mýtů, pokud jde o úroveň kvality a trvanlivosti vlněných oděvů.

Nyní víš, že žmolkování není známkou nekvalitního oděvu nebo produktu, pravděpodobně si ale stále kladeš otázku: Jak zabránit žmolkování merino vlny? 

Jak bylo uvedeno výše, žmolky tě budou trápit pouze na začátku nošení tvého vlněného oděvu. Jakmile všechna uvolněná vlákna při prvním použití vystoupí na povrch, žmolkování se začne pomalu zastavovat.

Tady je několik tipů, jak minimalizovat tvorbu a množství žmolků

  1. Pečlivě dodržuj pokyny praní. Podrobný návod jak na to najdeš v tomto článku.
  2. Když pereš oblečení z merino vlny, nezapomeň ho před praním obrátit naruby. Při praní v pračce využij prací program na vlnu nebo vyper své oblečení v ruce. 
  3. Na vlněné oděvy používej prací prostředky na vlnu. Velmi dobré je používat prostředek s lanolinem, který obalí chlup vlny, uhladí ho a ten pak nemá takovou tendenci žmolkovat. 
  4. Per jednotlivé barvy oblečení odděleně. Žmolky jsou více patrné, pokud pereš dohromady více barev. 
  5. Nepřetěžuj pračku! Když dáš všechny své merino kousky do pračky, ponecháváš malý prostor pro pohyb oděvu, což může podpořit žmolkování.
  6. Zamysli se, zda tvoje merino oblečení vůbec potřebuje prát.
  7. Merino vlna je přirozeně odolná vůči skvrnám a také vůči tělesným pachům. Tak proč oblečení nezkusit jednoduše vyvětrat. 
  8. Pokud budeš merino prát, vysuš oblečení na plocho buď na ručníku nebo na sušáku na prádlo.
  9. Pokud můžeš, snaž se minimalizovat tření a oděr svého oblíbeného merina.  

Jak se zbavíš žmolků na merino oblečení

Už jsme si řekli, jak snížit žmolkování na oblečení, ale pojďme se podívat na to, co dělat, abys žmolky odstranila.

Je to podobné jako u nového vlněného koberce – když se uvolní vlákno, vysaješ ho. No, stejné je to s vlněnými oděvy. Odstranění těchto přebytečných žmolkujících se vláken se zastaví, jakmile bude oděv používán a přebytečná vlákna se odstraní. 

Existuje několik způsobů, jak to udělat: ručně, dětským hřebínkem, tupou žiletkou nebo ručním elektrickým zařízením.

Za nás je nejlepší řešení žmolky ručně odstranit. Ostatní alternativy jako je žiletka či elektrický strojek na žmolky doporučujeme v minimální míře. I když budeš sebeopatrnější, můžeš poškodit přízi vlny a na malou nenápadnou dírku je hned zaděláno. 

Zajímají tě vlastnosti merino vlny, bavlny a bambusu? Pak je tento článek přesně pro tebe. 

Utěšili jsme tvé obavy z tvorby žmolků na tvém oblíbeném vlněném kousku? Mysleli jsme si to. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.