Jak vybírat dětské spodní prádlo?

Kvalitní spodní prádlo pro děti je základ pro to, aby se vaši nejmenší cítily během svého dobrodružného dne v pohodě. A proto je při nákupu prádla na prvním místě pohodlí. 

Vybíráte spodní prádlo pro děti od oka a podle toho, jak roztomile vypadá? V článku si poodhalíme nejčastější chyby při výběru spodního prádla a také jaké faktory bys měla vzít v úvahu před tím, než vložíš další kousek do svého nákupního košíku.

Dětské kalhotky, trenky, boxerky nebo slipy. Ať už dětské spodní prádlo nazýváš jakkoli, všichni chceme to samé: Aby oblast, kde se naše nohy spojují s trupem, měla celodenní pohodlí, prodyšnost a byla bez vlhkosti a zápachu. A to bezpodmínečně platí u dětského spodního prádla.

Zajímá tě proč investovat do udržitelného dětského oblečení? Pak si přečti tento článek a budeš hned vědět víc. 

 

Na co myslet při výběru spodního prádla pro děti

Spodní prádlo je jednou z věcí, nad kterou rodiče často moc neuvažují. Jaké jsou nejběžnější požadavky na dětské spodní prádlo?

  • Zakryje vše, co zakrýt má? 
  • Sedí správně, netáhne a nedrhne?  

Pokud spodní prádlo splňuje tyto požadavky, jsme často spokojeni. Jenže bychom neměli být. Proč? Zapomínáme brát v úvahu:

  • z čeho je spodní prádlo pro děti vyrobeno,
  • odkud se vzalo
  • a jak bylo vyrobeno. 

Výrobci bohužel mohou na oblečení, včetně spodního prádla, aplikovat celou řadu chemikálií, aby mělo zářivou barvu, aby se nepomačkalo, odolalo škůdcům a skvrnám atd. A všechny tyto škodlivé látky se dostávají do těla přímým kontaktem s kůží nebo sliznicí. 

Spodní prádlo, které oblékáš dětem přímo na kůži a na zvláště zranitelných částech těla musí být vybráno s extra péčí. Pojď tedy společně s námi vybrat spodní prádlo z lepší tkaniny a s menším množstvím toxinů. 

 

6 věcí, které zvaž při nákupu dětského spodního prádla

Pohodlí, to by měl být výchozí bod. A celý následný výběr dětského spodního prádla by se měl točit kolem něj. A co dál? Na jaké parametry bys měla zaměřit svou pozornost?

1. Prodyšnost

Je velmi důležité, aby dětské spodní prádlo bylo prodyšné. To ti pomůže zabránit vlhkosti, když se děti při hře zpotí. S dostatečnou prodyšností se sníží pravděpodobnost infekcí a dítě zůstane v pohodě po celý den. 

2. Regulace teploty a vlhkosti ve spodním prádle

Přírodní tkaniny jako merino vlna nebo bambus jsou z mnoha důvodů skvělými kandidáty pro dětské spodní prádlo.  

U dětského spodního prádla rozhodně doporučujeme vyhnout se syntetickým tkaninám, jako je polyester nebo nylon. Hlavní důvodem je regulace teploty, kterou přírodní vlákna zvládají daleko účinněji. To znamená, že děti udrží v chladu nebo teple podle aktuální potřeby. 

Pokud nejsou velké mrazy, u spodního prádla převážně řešíme to, aby spodní prádlo dokázalo příjemně chladit. Tato regulace teploty pomáhá předcházet pocení a růstu bakterií. Přírodní vlákna jako je merino vlna nebo bambus jsou také velmi účinná pro kontrolu vlhkosti. Přírodní oblečení saje lépe než oblečení ze syntetické tkaniny. To tvým dětem pomůže cítit se v suchu po celém dni her a lumpačení.

  • Bakterie ve spodním prádle

Dalším velkým problémem jsou bakterie. Možná si říkáš: „Ale já přece dětem každý den spodní prádlo měním a peru, tak kde je problém…“

Pojďme se na to spolu podívat. Během jednoho nošení se na spodním prádle může rozmnožit značné množství bakterií. Pokud jde o syntetické tkaniny, vyprání nemusí oblečení vyčistit tak dobře, jak si myslíš. Navíc mnozí z nás neperou dětské tepláky, legíny a džíny tak často – což je samozřejmě v pořádku – ale znamená to, že i tady je další kousek bakterií, který je spodnímu prádlu velmi blízko. 

Také pokud pereš spodní prádlo na studený program, bakterie z oblečení s největší pravděpodobností plně neodstraníš. Někteří vědci, kteří zkoumají účinnost praní za studena, tomu říkají tzv. „bakteriální polévka“. Nejen, že bakterie nejsou kompletně odstraněny z oblečení, ale šíří se na další kusy oblečení během praní… 

 

Pokud vybereš pro své děti spodní prádlo z přírodních materiálů jako je merino, hedvábí nebo bambus, budeš mít o starost méně. Tyto materiály mají úžasné antibakteriální vlastnosti samy o sobě.

3. Pružnost

Dětské spodní prádlo by mělo být dostatečně pružné, aby umožňovalo tvým nejmenším volný pohyb. Pro malé děti je nejlepší zvolit měkké látky, které jsou organické. Je důležité, aby se spodní prádlo dalo dětem snadno vytáhnout nahoru a dolů. 

Není nic horšího, než když je dětské spodní prádlo příliš těsné a brání tak dítěti v jeho samostatnosti. Pro starší děti se hodí, aby spodní prádlo bylo pohodlné, protože když je čas začít běhat, skákat nebo jezdit na kole, bez pružného, elastického a měkkého spodního prádla se neobejdou.

4. Švy

Ujisti se, že švy na spodním prádle pro děti nejsou velké. Velké švy u spodního prádla mohou dráždit pokožku, způsobit tření a opruzeniny.

5. Vkus

Chceš-li minimalizovat situaci, kdy tvé dítě odmítne nosit tebou vybraný kousek spodního prádla, ujisti se, že tvůj výběr spodního prádla zohledňuje vkus dítěte. Víš, jaký je častý důvod odmítání spodního prádla u dětí? Kupodivu to není způsobeno ani tak přechodem z plen, ale kvůli designu, který neodpovídá představě nebo očekáváním dítěte. Jak jednoduché, viď?

Víme, že děti milují barevné oblečení ale měj na paměti, že mnoho barviva má agresivní vliv pro pokožku. Nejlepší je u dětského spodního prádla zvolit bílé spodní prádlo nebo světlé barvy. Toto pravidlo dodžuj obzvláště pokud je to pro mladší děti nebo děti s velmi citlivou pokožkou.

Z jakého materiálu vybírat spodní prádlo pro děti? 

Slýcháš to od nás často a budeme se opakovat i nyní, ale vsaď na přírodní tkaniny. 

Bavlněné spodní prádlo je z mnoha důvodů nejběžněji nošeným materiálem spodního prádla. Jednak je snadno dostupné ve většině obchodů a je pohodlné. 

Pokud je to možné, vyvaruj se nákupu spodního prádla v supermarketech z konvenční bavlny, která je obvykle geneticky modifikována a pěstována a zpracovávána s řadou chemikálií, včetně chlorového bělidla. 

Jaká je tedy alternativa konvenčního bavlněného spodního prádla? Doporučujeme udržitelné a organické spodní prádlo z materiálů jako organická bavlna, bambus nebo merino vlna. 

Nestrachuj se. Najít dětské spodní prádlo, které je dobré pro tělo i pro naši Zemi, je stejně snadné jako nákup běžného spodního prádla. Ale s ekologickým a udržitelným spodním prádlem budeš mít mnohem lepší představu o tom, jak a kde se spodní prádlo vyrábí. 


Jak vybrat správnou velikost dětského spodního prádla?

Tady dodržuj toto jednoduché pravidlo: Velikost je stejná pro spodní prádlo i pro svrchní oblečení. Pokud bude spodní prádlo dítěti větší, bude padat. Naopak pokud bude o číslo menší, bude nepohodlné a zanechá na kůži stopy. 

Na kalhotech bude mít dítě krátkou nohavici, u mikiny to bude krátký rukáv, na spodním prádle to vždy není na první pohled patrné. Mysli na to, že s výměnou svrchního šatníku musí přijít taky na řadu výměna dětského spodního prádla. 

Víš o tom, že nepříjemná infekce v intimních partiích může trápit i úplně malé holčičky? Onemocnění kvasinkovou infekcí není u malých dětí sice časté, ale také není zcela výjimečné. Často se objevuje po léčbě antibiotiky nebo zánětu močových cest. 

Pokud si tvé dítě bude stěžovat na pálení, štípaní nebo nepříjemnou vyrážku v oblasti intimních partií, vyhledej lékaře. Výběrem vhodného spodního prádla z přírodních materiálů napomůžeš nejen léčbě, ale hlavně prevenci těchto problémů. 

Jsme nesmírně šťastni, že na stránkách BERGAM najdeš kvalitní dětské spodní prádlo z merino vlny nebo z jemňoučkého bambusu. Toto prádlo nabízí dětem to největší pohodlí při každodenním objevování světa. Kvalitní materiál u dětského spodního prádla by měl být pro tebe na prvním místě.

Přečti si našeho průvodce bambusovým oblečením pro tebe a tvé děti. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.