Co do deště a do bláta? Odpověď je snadná

Nechej mě hádat ... trápí tě občas otázka, jaké rukavičky na ty malé ručičky navléknout, aby nepadaly? Prstové nebo palčáky? A z jakého materiálu bude nejlepší pořídit overal, svetr, mikinu, aby miminko oblečení nesvědilo, nepadalo? Připravili jsme tu pro tebe pár tipů, které ti pomůžou vybrat to nejlepší do dětské výbavičky... 

Rukavičky

Když se miminko narodí, jeho nehtíky jsou ostré a rychle rostou. Novorozenecké rukavičky z kvalitní merino vlny udrží ručky miminka v příjemném teple. Merino vlna je hebká a navíc antialergenní, proto je vhodná pro jemnou dětskou pokožku. Jak jsme už zmiňovali, úžasnou předností tohoto materiálu je termoregulační vlastnost, která umí regulovat optimální teplotu těla a současně dokáže odpařovat přebytečnou vlhkost do ovzduší.

  • Sázkou na jistotu jsou rukavičky z novozélándské a australské merino vlny od značky Sweet Cheeks Merino. Rukavičky nemají žádný elastický pásek, který by se zaryl do malých ručiček. Jsou ale přiléhavé, což znamená, že jen tak nespadnou.
  • Měkoučké jsou také rukavičky od značky Cosilana, které mají navíc provázek, aby se nestalo, že bude jedna z rukaviček chybět.
  • Pokud máš doma neposedné batole a hledáš pro něj rukavičky z odolného materiálu, kterému nevadí bláto ani louže, koukni se na naší nabídku od značky EXANI nebo Geggamoja. Tyto nepromokavé rukavice tě nezradí. Uvnitř mají navíc teploučký fleece.

U rukavic přichází často také otázka: prstové rukavice nebo palčáky? Nám se pro malé děti osvědčily palčáky na místo prstových rukaviček. Palcové rukavice mají tu výhodu, že se v nich dětské prsty vzájemně třou a tím vzniká další teplo, jsou tedy více hřejivé než rukavice prstové. Obrovské plus vidíme také v tom, že se ti budou lépe oblékat. Jedinou nevýhodou je to, že se v nich dětem hůře manipuluje s předměty.

Jak vybrat kvalitní a funkční svršky na ven? Přečti si našeho průvodce nepromokavým oblečením tady. 

Na zimu můžeš dokonce pořídit miminku malé rukavičky, které jsou úplně bez palce. V naší nabídce najdeš samé kvalitní kousky, které jsme otestovali na svých dětech. Vybírej takové rukavičky, které se postarají o naprostý tepelný komfort malých rukou. Důležité je, aby byly větruodolné, nepromokavé a hlavně s teplou PRODYŠNOU podšívkou. Pokud mají rukavice praktický zip, snadno je oblečeš i těm nejmenším dětem. Elastická guma na zápěstí chrání před větrem. Celá nabídka rukaviček přehledně na jednom místě tě čeká tady.

Svetr nebo mikina

S dětmi budeš určitě chodit pravidelně ven, proto nezapomeň pořídit svetr nebo mikinu z kvalitních funkčních materiálů.

Je to tzv. druhá vrstva v rámci cibulového vrstvení oblečení. Tato vrstva má funkci především termoizolační, neboli má za úkol udržet tělo v teple. Musí být dobře prodyšná, aby odváděla pot od těla.

Overal

Overal z jakéhokoliv funkčního materiálu je velmi praktický kousek oblečení. Mezi jeho obrovskou výhodu patří to, že malé děti nikde neškrtí a nestahuje.

Troufáme si říct, že pokud pořídíš overal z merino vlny, bude o tvé dítě postaráno. Merino vlna dokonale hřeje bez pocitu přehřátí a odvádí pot od pokožky.

Odolné oblečení do deště a bláta

Život se odehrává venku. Z kočárku je sice prima pozorovat svět, ale počítej s tím, že jen co tvoje dítě povyroste a bude to trošku možné, bude chtít být na zemi v mokré trávě nebo ve sněhu. Nezapomeň tedy pro své malé neposedné batole pořídit kvalitní a odolný kousek nepromokavého oblečení.

Ano, v jakémkoliv supermarketu dnes můžeš koupit „nepromokavé“ oblečení všeho druhu. Nečekej ale příliš velkou kvalitu a odolnost, tyto kousky bychom nazvali spíše pro „příležitostné“ nošení. Často jsou nepromokavé jen do prvního vyprání a někdy ani to ne…

Jak má tedy takový kvalitní nepromokavý kousek oblečení vypadat?

1) musí odolat sněhu, větru i dešti

2) musí být dostatečně prodyšný

Vodní sloupec je měřítkem propustnosti oděvu. Zjednodušeně řečeno ti jeho hodnota napoví, jak velkému sloupci vody dokáže konkrétní tkanina odolávat, dokud nezačne prosakovat. Pokud je tato hranice překročena, oblečení začne prosakovat a bude mokré.

Mnoho maminek si myslí, že čím větší vodní sloupec, tím lépe. Ve skutečnosti to není ale úplně pravda. S velkou pravděpodobností pokud pořídíš svým dětem oblečení s tím nejvyšším vodním sloupcem, děti je v našich podmínkách ani nevyužijí.

Tady je jednoduchý přehled:

  • 3 000 - 5 000 mm: vhodné do mírného deště.
  • 6 000 - 10 000 mm: krátkodobě silný déšť, mírný dešť několik hodin.
  • 11 000 - 15 000 mm: silný déšť několik hodin nebo mírný po celý den.
  • 16 000 - 20 000 mm: silný déšť, mokrý sníh.
  • 20 000+ mm: silný vytrvalý déšť. Zde jsou pouze oděvy, které jsou profesionální a vydrží opravdu silný déšť. Pozor, oděv ale vůbec nedýchá.

A tady už se dostáváme k prodyšnosti. Prodyšnost znamená, kolik gramů tekutiny může oděv uvolnit na metr čtvereční za den. Platí tedy, že čím více je oděv nepromokavější, tím horší je jeho schopnost dýchat.

Mysli na to, že vodní sloupec musí být v souladu s prodyšností. Bunda s vodním sloupcem 12 000 je super funkční kousek v dětském šatníku, ale pokud bude dítě běhat, skákat a zahřeje se, bude se v ní potit. A to taky nechceme. Je důležité myslet na to, k jakému účelu a do jakých podmínek s dětmi oblečení využiješ.

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.