Průvodce jednotlivými materiály, aneb co se nedozvíš na etiketě

Stává se ti, že tápeš z jakých materiálů vybírat oblečení pro děti? Je jich nepřeberné množství a na etiketě se dozvíš vždy jen složení, ale už nevyčteš vlastnosti jednotlivých materiálů. Vybrali jsme pro tebe naše přírodní oblíbence, se kterými tě chceme seznámit blíže, ať víš, pro jakou příležitost zvolit který materiál.

BAVLNA je obvykle přírodní lehká tkanina, která je měkká a příjemná na dotek. Je prodyšná, umožňuje cirkulaci vzduchu a nedráždí pokožku. Bavlna je velmi jemný a nejčastěji používaný materiál na oblečení pro děti i dospělé

Problém nastává u bavlny v tom, že absorbuje hodně vody. Bavlněné oblečení, které je nasáklé potem, studí, protože se voda zachytí v bavlněných vláknech. Pokud se miminko více zpotí, bavlna po navlhnutí ztrácí izolační vlastnosti. A problém je na světě, protože děti nezahřeje a mohou prochladnout.

Pokud tápeš, jak oblékat děti, aby jim nebylo horko ani zima, a do jakých materiálů, pak si přečti tento článek. 

 

FLEECE je druh polyesteru a je vyrobený z plastových vláken. Ale neboj, polyester už není to samé, co býval dříve. Dnes je mnohem měkčí, prodyšnější a celkově příjemnější na nošení.

Fleece se skvěle hodí pro mikiny nebo hřejivé overaly na zimu. Ale jako oblečení pro nejmenší miminka ho nedoporučujeme, zejména jako první vrstvu hned na pokožku. Proč? A vracíme se zpět k jeho původu – je v podstatě vyrobeno z plastových vláken.

Mohou se v něm hromadit bakterie, které mohou při delším nošení bez praní podráždit pokožku a způsobit zdravotní problémy. Fleece nedýchá, takže se dítě může snadno a rychle přehřát. A pokud se fleece namočí, vlhkost se zachytí na jemné dětské pokožce a může způsobit vyrážku nebo podráždění.

BAMBUS je velmi příjemný materiál i pro tu nejcitlivější pokožku a přirozeně odvádí vlhkost, takže děti udrží v příjemné teplotě. Za celou dobu jsme se ještě nesetkali s dítětem, kterému by nevyhovovalo oblečení z bambusového vlákna. Proč?

  • Neuvěřitelná měkkost.
  • Skvělá prodyšnost - Dítě ti nemůže říct, jestli je mu v oblečení příliš zima nebo horko. Bambusová vlákna jsou přirozeně porézní, takže vytvářejí vynikající prodyšnost a umožňují dítěti zůstat v pohodlí po celý den.
  • Snižuje alergie - Bambus je přirozeně hypoalergenní, což znamená, že se můžeš mnohem méně obávat jakýchkoli problémů a nepříjemných alergií. Bambusová vlákna jsou přirozeně hladká, takže nesvědí a ani se nedřou o dětskou pokožku, což snižuje možnost kožních vyrážek.
  • Antibakteriální vlastnosti - Tyto vlastnosti pomáhají tvému dítěti vyhnout se jakýmkoliv škodlivým bakteriím, které mohou způsobit plísňové kožní problémy, jako je ekzém nebo lupénka.

  • Příjemná pružnost - Naši nejmenší milují hraní, lezení, válení, přehazování nohy ze strany na stranu a otáčení se v noci v posteli. Všechen tento pohyb vyžaduje pružný materiál, který nebude dráždit jejich pokožku. A proto je tady bambus.
  • Úžasná savost - Bambus umí přirozeně absorbovat a odpařovat pot od pokožky dítěte. Ať už se jedná o bambusovou čepici, nebo jinou první vrstvu, díky tomu bude děťátko v pohodlí a méně náchylné k jakémukoli podráždění pokožky, vyrážkám nebo nemocem.
  • Výjimečná odolnost - Bambusové oblečení je oblečení, které ti vydrží opravdu dlouho, pokud se o něj dobře staráš. Praní na studený cyklus (30 stupňů) a přirozené sušení na vzduchu nikoliv v sušičce pomůže kojeneckému oblečení z bambusu zachovat si všechny jeho skvělé přirozené vlastnosti zmíněné výše.
  • Přirozená UV ochrana - Pokožka miminka je extrémně citlivá na sluneční záření. Bambusové oblečení může chránit dětskou pokožku před UPF 20-50+, což snižuje riziko spálení a poškození kůže. To dopřává klid nám rodičům při pobytu na sluníčku.
  • Kdekoli a kdykoli - Bambus je přirozeně prodyšný, odvádí vlhkost a termoregulační vlastnosti ho předurčují k nošení pro každou příležitost a v každém ročním období. To rodičům výrazně usnadňuje život při vybírání oblečení pro své dítě na den nebo pro klidný spánek.

MERINO VLNA je úžasné přírodní vlákno. Je hypoalergenní a má také antibakteriální vlastnosti, které pomáhají udržovat jemnou pokožku dítěte čistou, zdravou a bez bakterií. Bylo provedeno také několik studií o vlivu merino vlny na atopický ekzém (atopická dermatitida), které ukazují, že merino nošené na kůži pomůže snížit příznaky ekzému. Máte-li v rodině atopika, určitě si ho přidej mezi své volby pro dětské oblečení.

Merino vlákno je pružné a vrací se zpět do původního tvaru. Díky tomu se tvé dítě nemusí nijak omezovat v pohybu. Navíc údržba merino oblečení je opravdu jednoduchá.

Do merino vlny můžeš sebe i děti obléknout od hlavy až k patě, každý den. Ať už se chystáš na hory nebo k moři, vlněné oblečení pro děti můžeš přibalit do kufru. Chrání před UV zářením lépe, než běžné bavlněné oděvy.

Merino vlna zná způsob, jak regulovat tělesnou teplotu, umí hřát i chladit. I pokud se merino namočí nebo propotí, nestudí. To vše díky vysoké schopnosti absorpce vlhkosti. Merino vlna dokáže pojmout až třetinu své váhy, aniž by na dotyk byla mokrá. Také odolává zápachu, propocené nezapáchá ani po dlouhém nošení.

Zajímá tě, co obléknout do nosítka nebo do školky? Přečti si náš článek zde.

 

Už máš jasněji v tom, který materiál pro své miminko zvolíš? Jak ti už nejspíš došlo, je ideální mít oblečení z různých materiálů podle toho, za jakým účelem ho tvé miminko využije. Na spaní mu oblečeš jiný materiál než přes den, dovnitř také jiný než na ven. Ať už pro své děti vybereš jakýkoliv materiál, je důležité, aby oblečení bylo pohodlné. 

Pamatuj na tuto zásadu: Dětské oblečení by mělo být spíše volné než přiléhavé, bez velkých knoflíků, visaček nebo mašliček, které by mohly bránit klidnému spánku.

Chceš se dozvědět více o tom, jak vybrat perfektní oblečení nejen pro děti, pak si přečti náš článek zde. 

Všechny  nabízené materiály jsou známé pro své schopnosti odvádět vlhkost, prodyšnost a regulaci teploty. Ještě více do podrobná is o tom můžeš přečíst tady. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.