Jak vybrat miminku správnou velikost oblečení?

Dětské oblečení nesmí nikdy bránit přirozenému pohybu. V oblečení by mělo mít dítě dostatek prostoru, aby mohlo skákat, lézt, běhat, viset na houpačce, jezdit na kole a všechna další dobrodružství, která mohou naši nejmenší vymyslet. 

Představte si, že chodíte v tak dlouhých kalhotách, které vám neustále padají pod nohu nebo že si musíte vytřást ruce ze svetru. Všeho moc škodí. Příliš volné oblečení není dobré, naopak příliš těsné oblečení omezuje volný pohyb. Tak jak to tedy vymyslet? 

Ujisti se, že kupuješ oblečení, které dítěti sedí. Vhodná velikost je nejen pohodlná, ale také umožňuje miminku snadný pohyb. Miminka rostou neuvěřitelně rychle. Většina oblečení má standardní míry, které tě navedou. Pokud se nemůžeš rozhodnout pro velikost, doporučujeme vždy koupit větší velikost.

Přemýšlej také o tom, jak jednoduše se bude oblečení oblékat a svlékat. Oblékání vrtícího se novorozence bývá často boj. Při výběru oblečení se řiď těmito tipy a oblékneš své dítě snadněji:

  • Široký výstřih nebo patentky u krku usnadňují oblékání. (Pokud si vybereš oblečení, které se přetahuje přes hlavu, udělej to rychle, protože děti jsou často nervózní, když tě nevidí.)
  • Patentky a zipy vpředu se snadněji upevňují a sundávají než ty vzadu.
  • Volné rukávy se oblékají a svlékají snadněji než ty těsné.
  • Díky patentkám nebo jiným snadným otvorům v rozkroku je výměna plenek rychlejší a pohodlnější – nemusíš dítěti svlékat všechno oblečení. 

Mysli dopředu – mysli moudře. Některá miminka se do „novorozenecké“ velikosti nikdy nevejdou. Jiné mohou dokonce vyrůst z oblečení velikosti 3 měsíce již po 1. měsíci. Kup tedy univerzální kousky ve velikostech klidně i na 6 měsíců dopředu, ať je máš po ruce, když na to přijde.

První rok, zejména první 3 měsíce, jsou nepředvídatelné a zahrnují spoustu učení, pokud jde o oblečení. Protože:

  • Nevíš, jak velké dítě bude, až přijde na svět. Může to být malinké miminko nebo velké dítě vyžadující oblečení jiné velikosti.
  • Nevíš, jak rychle dítě vyroste. Tvé dítě může mít obrovský růstový skok a být v jedné velikosti oblečení po dobu 1-2 týdnů, nebo ho úplně vynechat.
  • Novorozenci neustále blinkají, slintají a špiní plínky. Mysli na to, že chceš mít k dispozici dostatek oblečení, ať nemusíš prát i vícekrát denně. (Žádná novopečená maminka, když se ještě zotavuje z porodu a učí se všem těm novým věcem okolo dětí, nechce myslet na neustálé praní prádla.)

Nestresuj se tím, jestli se netrefíš. Mít správnou rovnováhu oblečení, abyste neplýtvali, ale také neztrácet hlavu z neustálého praní, je občas oříšek. Proto si to usnadni, jak to jde.

Jak je to vlastně s funkčností oblečení? 

Při nákupu kojeneckého oblečení zvaž jeho funkčnost. Pro novorozence, který většinu dne tráví spánkem, rozhodně vyber něco pohodlného, ​​jako je overal, košilka, capáčky nebo spací pytel.

Odolej nutkání kupovat rozkošné námořnické oblečky, pokud by dítěti více prospělo body. Stejně tak neutrácej příliš mnoho za oblečení, které dítě bude nosit jen stěží, jako je módní oblečení na oslavy. U novorozenců omez počet oblečení novorozenecké velikosti, protože jak jsme již zmínili, miminka rychle rostou.

Důležitá rada na závěr: Při nákupu dětského oblečení nechtěj vždy maximálně ušetřit. Nikdy neslevuj z kvality na úkor ceny. Hovořili jsme o tom, jak rychle miminka rostou a jak citlivá může být jejich pokožka, nákup kvalitního a dobře navrženého oblečení ti dá klid na duši. Vyber kvalitu před kvantitou. Přečti si o materiálech oblečení, ve kterém se ty i tvá rodina budete cítit pohodlně, tak akorát a všechny aktivity si užijete zkrátka naplno. Zde. 

Ročně se vyhodí miliony kousků oblečení a mnoho z nich je absolutně nenošené. Je to významný faktor, který přispívá k plýtvání našimi přírodními zdroji. Jednoduše plánuj dopředu, vybírej promyšleně a maximálně využij dětské oblečení, které se ti tolik líbí. Přečti si článek o tzv. Fast Fashion: Proč nákupem trendy oblečení škodíš planetě i sobě. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.