Čekáte nového člena rodiny? Na co je důležité myslet při výběru dětského oblečení?

Pokud si zrovna pročítáš tento článek, již brzy vás v rodině bude o jednoho více… Ať už se z tebe brzy stane máma nebo táta, babička nebo děda, strýček nebo teta, jsi tady správně. Čeká-li tě tvé poprvé, pojď se na svou premiéru pořádně připravit.

V prvních dnech po příchodu nového člena domácnosti se celá rodina sžívá a zvyká si na vše nové. Těmito řádky ti chceme na této cestě co nejvíce pomoci, aby příprava dětského šatníku pro tebe byla radost a ne starost.

Na co je důležité myslet při výběru dětského oblečení?

První tři měsíce po porodu se obvykle nazývají čtvrtý trimestr. Dítě, které žilo devět měsíců na teplém a bezpečném místě, kde je neustále slyšet tlukot srdce matky, je ve velkém světě úplně nové. Na začátek tě chceme vybídnout k tomu, ať opravdu pečlivě vybíráš oblečení, do kterého miminko oblékáš. Podívej se tady, je rozhodně z čeho vybírat. 

Častou reakcí rodičů a prarodičů je nasoukat svou holčičku nebo chlapečka do trendy oblečení, které doplní všechnu tu roztomilost na nejvyšší stupeň. Jsou však chvíle, kdy toto roztomilé oblečení může způsobit nemalý problém a u některých dětí se začnou objevovat vyrážky a jiná podráždění. Děti, zejména novorozenci, mají velmi citlivou pokožku. Merino vlna je pro děti s atopickým ekzémem a podrážděnou pokožkou to nejlepší. Proč? Dozvíš se zde

Jeden z hlavních faktorů, na které je potřeba se při výběru vhodného oblečení pro naše nejmenší zaměřit, je rozhodně MATERIÁL.

To je alfa a omega celého výběru. Pro svoje miminko vždy vybírej oděvy vyrobené z přírodních a organických materiálů. Mrkni na oblečení pro celou tvoji rodinu. Pokud jde o textilie, nejudržitelnější a k životnímu prostředí nejšetrnější látky jsou obvykle organické konopí a bavlna, vlna, hedvábí, bambus nebo len.

Může se ti totiž stát, že i když nakoupíš opravdu krásné oblečení za super cenu, bude prošpikované použitými chemikáliemi. Konvenční móda v dnešní době bohužel spoléhá na velké množství toxických látek v celém svém dodavatelském řetězci. Od pesticidů a insekticidů používaných při pěstování až po petrochemické látky a další škodlivé přísady.

Proto dodržuj toto pravidlo: Vyper všechny kusy oblečení, které si přineseš domů dříve, než je oblékneš dítěti. Pokud jste investovali do kvalitního oblečení pro sebe i své děti, je nyní také velmi důležité se o oblečení dobře starat během praní a údržby. Oblečení i obuv vám tak déle vydrží a neztratí své jedinečné funkční vlastnosti. Zde se dočteš, jak nejlépe o kvalitní oblečení pečovat. 

Nekupuj malým dětem oblečení vyrobené z materiálů jako je nylon a polyester. Tento materiál může způsobit podráždění pokožky a nepohodu. Tento materiál neumí absorbovat vlhkost a regulovat tělesnou teplotu miminka. Malá miminka si totiž neumí regulovat teplotu. Bohužel u nich a speciálně u novorozenců není tato schopnost zcela vyvinutá, tudíž hrozí riziko podchlazení nebo přehřátí.

Regulovat teplotu totiž kojenec zvládne až přibližně od půl roku věku a do té doby musíš myslet za něj, abys mu nedbalostí, nebo naopak přehnanou péčí nezpůsobila zdravotní problémy. Sám ti totiž neřekne, jak se cítí. Miminka ani nemají schopnost „třást se“, a tím se zahřívat nebo naopak ochlazovat. Jediné, co novorozence hřeje, je takzvaný hnědý tuk v oblasti zádíček a páteře (je uložený mezi lopatkami, okolo některých orgánů a na krku).

Ptáš se, proč je regulace tělesné teploty u malých dětí tak důležitá? Jak jsme si řekli, miminka nemají po narození dostatečně vyvinutý systém termoregulace a teplotu, kterou si nastřádaly, poměrně rychle ztrácejí. Proto je nutné je správně oblékat. 

V létě je situace o něco jednodušší, kdy stačí méně oblečení. Na druhé straně ale mysli na to, aby se miminko nepřehřálo. 

Tip: Stejně tak jako se miminko obtížně zahřívá, trvá mu, než se vyrovná s vyššími teplotami v létě. Jsou-li opravdu horké dny, kdy teploty dosahují třiceti stupňů ve stínu, doporučuje se chodit s miminkem na procházky buď brzy po ránu, nebo až večer, kdy je již vzduch alespoň o trochu chladnější.

Platí jednoduchá zásada: Oblékej miminko o jednu vrstvu navíc, než si vezmeš na sebe.

Zajímá tě, co dále nahrává udržitelnému oblékání? Mrkni na náš článek zde.

A pokud tě zajímá, co vše zařídit před porodem, co s sebou do porodnice, nebo co před porodem nepodceňovat, pak tu pro tebe máme pár mazaných tipů od mazané mámy, co ti určitě pomůžou. Odkaz zde. 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.