Nesmrdím? Aneb proč se potí muži více než ženy

Platí, že muži opravdu produkují více potu než ženy, a to asi čtyřikrát více. Muži i ženy sice mají zhruba stejný počet potních žláz, ale podle japonských moudrých hlav je to proto, že muži jsou větší. Protože jsou muži větší a mají tedy větší povrch, tak déle trvá, než vychladnou.
 
Existují dva druhy potu:
  • tzv. vodní pot, za který mohou ekrinní potní žlázy a který se skládá převážně z vody a soli. Zjednodušeně to znamená, že tento typ potu nepáchne. Tyto žlázy jsou po celém těle (nejvíce je jich ale na rukou, nohou a obličeji). Tento pot se objevuje po fyzickém výkonu nebo při vysokých teplotách.
  • apokrinní potní žlázy tvoří méně potu. Najdeš je například v podpaží a jsou zodpovědné za zápach.

A jestli tě trápí zpocené nohy, pak je tento článek přesně pro tebe. 

Celá nabídka pro muže zde
 
Někdo má problém s nadměrným pocením jenom v létě, jiný celoročně. I když je pocení na obtíž, má důležitou funkci. Pot ochlazuje náš organismus, aby nedocházelo k jeho přehřívání.
 
Jak během letních dní pomoci? Asi tě nepřekvapí, že i v tomto případě ti pomůže MERINO. Oblečení z merino vlny má vysokou schopnost pohlcovat pachy a působit tak antibakteriálně. Jednoduše řečeno, po delším nošení merino nezápáchá jako syntetika. Strukturované a kadeřavé vlákno merino vlny se ,,otírá“ a tak se částečně čistí. Merino oblečení stačí na chvíli vyvětrat a bude jako nové.
 
A pokud stále tápeš, můžeš si přečíst víc o vlastnostech jednotlivých druhů materiálů.  
 

Potřebuješ poradit s výběrem vhodného oblečení pro sebe a tvé nejbližší? Napiš nám na sylvie@bergam.cz

Bergam není jenom další e-shop. Jsme tady pro vás.